2021/03/02

Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 4. [18+]


 
Kiadó:  Művelt Nép kiadó
Mag
yar megjelenés: 2020
Oldalszám
: 270
Formátum
: puhatáblás
Sorozat
: The Untamed 4.
Beszerezhetőség:
könnyű
Eredeti cím és megjelenés: 魔道祖師 (Mo Dao Zu Shi) 4., 2016
 
 
A negyedik kötet olvasására rögtön a harmadik után kerítettem sort. Gyakorlatilag leraktam az egyiket és már kaptam is fel a másikat. És egy délután alatt kivégeztem. :D
Ami egyáltalán nem volt nehéz, tekintve, hogy a befejező rész feleakkora, mint három elődje.

Mivel negyedik kötetről van szó, az értékelésem sok spoilert fog tartalmazni, ennek fényében tessék csak tovább olvasni. ^^

Első kötetről az értékelésem itt olvasható:
https://konyvvandor.blogspot.com/2020/09/mo-xiang-tong-xiu-demoni-kultivacio.html

Második kötetről az értékelésem itt olvasható:
https://konyvvandor.blogspot.com/2020/11/mo-xiang-tong-xiu-demoni-kultivacio.html

Harmadik kötetről az értékelésem itt olvasható:
https://konyvvandor.blogspot.com/2021/02/mo-xiang-tong-xiu-demoni-kultivacio.html

Miután sikerült megmenekülniük Yilingben a sétáló holtak gyűrűjéből, a kultivátorok és a juniorok is Lótuszrévbe utaznak, hogy a klánvezérek egy közös tanácskozáson döntsék el a továbbiakat. A csapattal tart Wei Wuxian, Lan Wangji és Wen Ning is, akikre már kevésbé tekintene kívülállóként a Démonűző barlangjában történtek után.

Lótuszrévben újabb nagy titkok kerülnek napvilágra. Két ismeretlen nő érkezik, akik olyan borzalmas információkat osztanak meg Jin Guangyaoról, amelyek végleg meggyőzik a kultivátorokat arról, hogy harcolniuk kell ellene.
Az este azonban más valaki számára is tartogat meglepetéseket. Ez a személy pedig nem más, mint Jiang Cheng, aki egyáltalán nem örül, hogy Wei Wuxiant ismét Lótuszrévben látja, annak pedig végképp nem, hogy a férfi Lan Wangji társaságában ellátogat a szülei síremlékéhez, hogy tiszteletét tegye náluk. A szituáció végül komoly összecsapásba megy át, amelynek végül Wen Ning vett véget, és feltárja Jiang Cheng előtt, hogyan kapta vissza valójában elpusztított aranymagját, és ez miképp vezetett ahhoz, hogy Wei Wuxian a démoni kultiváció útjára lépett.

Természetesen ezután nem maradhatnak tovább Lótuszrévben, így hárman indulnak Yunping városába, az ott emelt Guanyin templomhoz, melyről Wei Wuxian még a Jinlin-torony titkos szobájában szerzett tudomást. Remélik, hogy ott végső bizonyítékot találnak Jin Guangyao ellen.
Igazuk is lesz, de mielőtt cselekedhetnének,
Jin Guangyao is megjelenik a foglyul ejtett Lan Xichennel együtt, így Guanyin templom egy csapásra a végső leszámolás színhelyévé válik.

 

Bár pontosan tudtam, hogy mit várhatok, és emellett kaptam még sok szívemnek kedves jelenetet, mégis felemás érzést hagyott bennem ez a befejező kötet. Moly.hu-n persze megadtam a maximális csillagot, de ez inkább a sorozatnak szólt, mint magának az adott résznek.
Mivel rövidebb volt ez a kötet, az események, a titkok és rejtett érzelmek kiderülése nagyon gyorsan történt. Ömlesztve kaptam a sok információt, gyakorlatilag egy érzelmi hullámvasút volt az olvasás.
Mindebből pedig - és ezért talán furcsán fognak nézni rám a rajongók - de a Wei Wuxian és Lan Wangji között hirtelen megjelenő szenvedélyes szerelem képesztett el leginkább. Láttam már korábban utalásokat, fanartokat, hogy ha ők egyszer neki kezdenek, akkor ott kő kövön nem marad, de még álmomban sem gondoltam, hogy Lan Wangjiban valóban egy vadember veszett el. Ráadásul ahogy rágerjedt Wei Wuxian szex közbeni állandó pofázására... xD Bár a yaoi énem repesett a 18+-os történéseket olvasva, de a racionális énem kicsit fennakadt a hirtelen beálló fordulaton. A három kötet alatt olyan szépen építkezett a kapcsolatuk. Örült az ember ha egy szemérmes csókról olvashatott, ebben az alig több mint 200 oldalas negyedik kötetben meg durr - két vad menetet is lezavartak, de úgy hogy még én is belepirultam. xD Ha ez a két szexjelenet kicsit arányosabban lett volna elosztva a sztori során, akkor kevésbé zavart volna a gyorsaságuk.
És itt hagyd jegyezzem meg a fordításban szereplő "húsrúd" szót... Miért? Könyörgöm miért? A hideg kiráz ettől a szótól... Legközelebb valami mást kifejezést rá, jó?

Azt azonban készséggel elismerem, hogy a nagy szerelmi vallomás rész gyönyörű volt! *-* Annyira jó volt olvasni, ahogy végre kimondják mit éreznek egymás iránt. Ezt semmi sem múlhatja fölül. ^^

  

Ami a nagy leszámolást illeti, akik véres csatajelenetre számítanak, azokat ki kell ábrándítsam. Bár folyik némi vér, de inkább egy Agatha Christie-féle Poirot vagy Miss Marple befejezéshez tudnám hasonlítani, amikor szereplők körben ülnek és lassan feltárják a múltjukat és ezzel együtt cselekvéseik okait. Jin Guangyao és társai nem féltek megmutatni igazi gonosz arcukat, de mellettük még egy személyről lehull a lepel. Egy személyről, aki mindent megtett, hogy bosszúja érdekében megmutassa a világnak, ki is az igazi Jin Guangyao és akinek Wei Wuxian is a visszatérését köszönheti... Ahogy a sorozat esetében, úgy most is csak hódolattal tudok adózni a karakternek, akinek mindenkit sikerült átvernie, jól megírt és ötletes figura volt.

  

Fentebb már utaltam a Jiang Cheng és az aranymagja körüli újabb fordulatra, ami egy másik dráma a nagy történések mellett. Kedvenc karakterem újabb pofont kapott az élettől, amit ismételten nehezen viselt el, de már annyi megrázkódtatást kapott szegény, hogy nem is csodálkozom rajta. Viszont cserébe kiderül, hogyan is jutott odáig, hogy a Wennek kezére került, és ez szerintem egy újabb bizonyítéka annak, hogy ő mennyire jó ember tud lenni. És hogy a sors milyen kegyetlen tud lenni, mert hiába mentett meg valakit az aranymagja feláldozása árán is, ha aztán az a személy ugyanúgy szenvedni kényszerült. Ez a kis apró információ annyira újdonság volt nekem - nem emlékszem, hogy a live action sorozatban benne lett volna, de most nézem újra, úgy hogy majd kiderül - és egy újabb plusz pont lett amellett, hogy miért is ő az egyik nagy kedvencem. ^^

 

Persze a sok dráma mellett volt helye a humornak is. Lan Wangji részeg tyúklopós és falfirkálós jelenetei remekül oldották a  feszültséget. Olyan kis dedós tud lenni olyankor, hogy az ember nem tud nem mosolyogni vagy nevetni rajta, annyira aranyos. :D

Ez a regényfolyam tökéletes példája annak, hogy a kicsinyesség, a gőg, a rosszindulat, és az ezekből fakadó neheztelés, majd bosszúvágy mennyi, de mennyi szenvedést képes okozni oly sok embernek. Legtöbbször persze olyanoknak, akiknek közük sincs ez egészhez, csak rosszkor voltak rossz helyen.
Még szerencse, hogy ott van Wei Wuxian és Lan Wangji, akik kortól, nemtől és származástól független kiállnak és küzdenek az igazságért. Jó lenne, ha a való életben is több ilyen ember lenne.

 

2020 elején találtam rá a The Untamed sorozatra, és teljesen beleszerelmesedtem. Az egyik legrosszabb évemben jelentette a legjobb dolgot ami csak történhetett velem.
Aztán jött a könyv és nagyon 
örültem, hogy hozzánk is eljutott MXTX lenyűgöző világa, a fantasztikus Wei Wuxian&Lan Wangji párossal. Egy érdekes fantasy világot ismerhettem meg általa, és megalapozta érdeklődésemet a kínai mitológia, valamint a wuxia, xianxia és xuanhuan műfajok iránt, amiért örökké hálás leszek neki.

Örök kedvencem lett ez a történet, és biztos, hogy még sokszor, nagyon sokszor fogom újra olvasni. 

 

A végére pedig a közös dal, a WangXian:


 

Köszönöm, hogy velem tartottál!

2 megjegyzés: