2021/03/15

Március 15 - Könyvajánló

Sziasztok!

Ma van március 15-e, 173 éve ezen a napon kezdődött az 1848-'49-es magyar forradalom és szabadságharc.
Kedvenc nemzeti ünnepem, már ha illik ilyet mondani. Szeretem ezt a korszakot, szerettem tanulni is.

Gondoltam összegyűjtök olyan regényeket, melyek ebben az időszakban játszódnak. Elég nehéz dolgom volt, ugyanis nem sok könyv akad, amelyik a '48-'49-es eseményekkel foglalkozik.

A listán szerepelnek olyanok, amelyeket már olvastam és olyanok is, amelyek egyelőre még a várólistámon vannak. 

Ha esetleg valaki még tud ajánlani regényt, ami ebben az időszakban játszódik, nyugodtan írjon kommentet. Nagyon örülnék, ha még találnék témába illő történetet. 



Kertész Erzsébet: Szendrey Júlia

Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az életét ismerhetjük meg ebben a gyönyörűen illusztrált kötetben. Júlia a könyv elején még csak egy intézetben tanuló kislány, aki a szatmári megyebálon találkozik először az akkor már elismert költővel. Végig követhetjük életét, hogyan élte meg a nagy találkozást, és hogyan lett végül Petőfi felesége, és hogyan vette ki részét az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc eseményeiből, majd pedig, hogy mi történt vele férje eltűnése után.
Olvasmányos történelmi regény, szerelemmel és háborúval. Először tizenkét évesen olvastam, a szerző Kertész Erzsébet pedig örökre a bűvkörébe vont. 

 


Kertész Erzsébet: Teleki Blanka

Teleki Blanka grófnő élete céljának tűzte ki, hogy Pesten magyar nyelvű leánynevelő intézetet nyisson, és ezt meg is valósította 1846-ban. Az 1848-'49-es események azonban őt sem kerülhették el. Szabadságharcosok rejtegetése miatt perbe fogták, és hazaárulásért tízévi várfogságra ítélték. Így lett ő a „kufsteini mártír”, aki a korszak legnagyobb alakjaihoz méltón megérdemli, hogy emlékezzünk rá. Tavaly olvastam, pont ilyenkor, és tökéletesen megalapozta hangulatomat március 15-hez. Kertész Erzsébet egy újabb remekműve.

 


Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Podmaniczky Júlia bárónő és Jósika Miklós író szerelmi története. 8 évet kellett várniuk, mire összeházasodhattak, mire pedig ez megtörtént, kitört a 1848-'49-es forradalom és szabadságharc. Podmaniczky Júlia mindvégig támogatta férjét, majd azt követően az emigráció évei alatt is. Még foglalkozást is vállalt családja érdekében, brüsszeli boltosasszonyként kezdett dolgozni.
Ehhez a könyvhöz még nem volt szerencsém, de már ott pihen a polcomon, a Kertész Erzsébet gyűjteményemben. 

 

 
Jankó Olga: Az elmaradt tánc

Bérczy Veronika tizenhat éves, mikor kitör a forradalom. A fiatal lány részt vesz a sérült honvéd katonák ápolásában, így ismerkedik meg Sándorral, Görgey futártisztjével, akivel egymásba szeretnek. Összeházasodnak, gyermekük is születik. A világosi fegyverletétel után azonban bujdosnia kell a férfinak, és kérdéses, hogy a család ismét együtt lehet-e.
Romantikus lányregény, ami a Móra kiadó Csíkos könyvsorozatában jelent meg annak idején. A leírás nagyon megfogott, tehát egyből ment a kívánságlistámra.

 

 
Fehér Béla: Kossuthkifli

"Egy száguldó zöld delizsánsz ablakából nézheti végig a magyar szabadságharcot. Láthat szabadságot, szerelmet, háborút és békét, ármányt, bűnt, hűséget, nagyságot és bukást. Mert a Kossuthkifli egyszerre hiteles történelmi regény és frenetikus Jókai-paródia, XIX. századi pörgő road movie és népmesei motívumokkal átszőtt magyar mágikus realizmus, gigantikus romantika-parafrázis és igazi, régimódi, izgalmas kalandregény."
Gondoltam jobb, ha az eredeti leírást teszem ide, mert saját szavakkal ezt nem könnyen adnám vissza. Elég "elvarázsolt történetnek tűnik", ha jól emlékszem még egy mini sorozat is készült belőle egyszer, ami mondjuk egyáltalán nem tetszett, de változnak az idők, lehet ha a könyvet olvasom majd, jobban megértem mi történik.

 

 
Hunyady József: A viharmadár

Petőfi Sándor életrajzi regény. Petőfi verseit ugyan szeretem, de magát a költőt, személyiségileg egyáltalán nem tudtam megkedvelni. Ez persze az én személyes problémám, de ha már találtam ezt a könyvet, adni fogok neki egy esélyt, hát ha megváltozik róla a véleményem. 

 

 
Berényi Anna: Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza

A cím már egyből el is árulja, hogy miről van szó. Kossuth Lajos húgának, Zsuzsannának az életét ismerhetjük meg ebből a regényből, de mellette a bátyja életébe is betekintést nyerhetünk. Mivel női sors, abszolút nyitott vagyok rá. Ráadásul egy nem sokszor emlegetett hölgy élete, aki "Átélt kolerát, árvizet, szegénységet és boldogságot, több születést és még több halált, forradalmat, szabadságharcot, menekülést és börtönt, valamint tucatnyi újrakezdést."
Ígéretes.

 

 
Teodor Tomasz Jez: Fent és lent

Mikor a fiatal Jez hírét veszi az 1848. évi magyar szabadságharc kitörésének, azonnal Magyarországra utazik, hogy a lengyel légió tagjaként részt vegyen a harcokban.
Egy külföldi szemével láthatjuk ezúttal az ismert eseményeket, ez pedig máris érdekessé teszi annyira a könyvet, hogy itt legyen a helye.
Utólag is elnézést a homályos borítóért, de nem találtam jobbat.

 



Cselenyák Imre: Arany János életregénye 1-2.

Még egy költő, még egy életút, ami szervesen összefonódott a szabadságharc eseményeivel. Petőfi egyik legjobb barátjáról, Arany Jánosról szól ez a két részes sorozat, megmutatva a híres költő mögött rejlő ember igazi arcát.. Az első rész címe: Áldott a bölcső, a második rész címe: A tölgyek alatt. Mindkét kötet nagyon jó értékeléseket kapott 


 
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Végezetül az unalomig ismételt klasszikust is felrakom a listára. Elképesztő, hogy mennyire utálják kötelezőként. Még elképesztőbb, hogy mindig olyan irodalom tanárokat fogtam ki, akik sosem adták fel kötelezőnek az osztályomnak.
Pedig egy izgalmas, romantikus kaland a három Baradlay fivér története, amely szinte lépésről lépésre mutatja be a 1848-'49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A könyvből készült 2 részes filmet imádom, szinte mindig megnézem ilyenkor, de biztos vagyok benne, hogy regényben is nagyszerű, ahogy eddig minden általam olvasott Jókai regény az volt.


Köszönöm, hogy velem tartottatok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése