2021/03/09

Omegaverse - Az új yaoi univerzum [18+]

 

Sziasztok!

Már régóta terveztem egy posztot  a yaoi mangák világában egyre nagyobb teret hódító omegaverse alműfaj bemutatásának, mert rengeteg kedvenc mangám játszódik ebben az univerzumban.
De mielőtt belemerülnék az ajánlgatásba, gondoltam tisztázom, mi is pontosan ez az egész, hogy senkit ne érjen meglepetés.

Mivel ez egy fiú&fiú szerelemmel foglalkozó poszt, akit zavar az ilyesmi, kérem ne is olvassa tovább, saját és mindenki más lelki békéjének érdekében.  Köszönöm! ^^

Mi is az az omegaverse?


 

Egy olyan univerzum, ahol az emberek nem csak női és férfi nemre vannak osztva, hanem van egy úgy nevezett második nemük (second gender). Eszerint három csoportra kategorizálhatóak: alfák, béták, omegák.
A műfaj őse a vérfarkas és egyéb alakváltó történetek lehetnek, amelyekben a karaktereke erősen kapcsolatban állnak az állatvilággal, vagyis állat énjükkel. A falkát, klánt stb. általában az alfák vezetik és alattuk helyezkednek el az a béták és az omegák. Ezt fejlesztették tovább az omegaverse történetek, elhagyva az állattá alakulás képességét, viszont kibővítve azzal, hogy az omega férfiak - itt jön az érdekesség - képesek gyermeket szülni, fittyet hányva a biológia törtvényeire.

Aki jártas a yaoi világában, és ismeri esetleg a Love Pistols című mangasorozatot, annak valószínűleg könnyű elképzelni és befogadni ezt az információt, mert az omega férfiak esetében is valami nagyon hasonló történik, mint abban a sorozatban. De semmiképp se olyasmire gondoljunk, mint ami a Schwarzenegger-féle Junior című filmben történik. x)

A második nem

Az omegaverse világban nagyon hamar kiderül, ki melyik csoportba tartozik. Az általános iskola végén, vagy a közép iskola elején vizsgálat alá vetik a gyerekeket, majd kapnak egy igazolást arról, hogy mi a második nemük.

 

Az alfák képezik a társalom elitjét. Ők a leggazdagabbak, a legokosabbak, nekik a legjobb a fizikumuk, ők a legkiválóbbak mindenben.
Felnőve egyre érzékenyebbek a körülöttük lévő  emberi feromonokra, különösen a párzási időszakuk (rutting period) alatt, amikor felerősödik a szaglásuk, ingerlékenyebbek lesznek, cselekvéseiket az ösztönük vezeti ilyenkor. Erre az időszakra szedhetnek gyógyszert, hogy megmaradjon a józan eszük és ne inzultáljanak senkit.

A béták azok, akiket normális embereknek hívhatunk. Nem éreznek feromonokat, nincs párzási időszak. Ők adják a társadalom nagyjából 80-90%-át.

Az omegák vannak legalul  a ranglétrán. Ők végzik a legrosszabb munkákat, és őket éri a legtöbb bántalmazás. Mivel a párzási időszakuk (heat period - elnézést, hogy nem tudom jobban visszaadni fordításban, nem ez az erősségem, de akinek van jobb ötlete, nyugodtan írja meg kommentben) alatt teljesen legyengülnek, és a szexuális vágyuk  miatt a házat sem bírják elhagyni, így nem tudnak állandó munkát vállalni. Főleg ha a párzási időszak még rendszertelen időközönként is jelentkezik. Ráadásul olyan erős feromonokat bocsátanak ki ekkor, hogy ha az utcán tör rájuk, akkor gyakran vállnak erőszak áldozatává egy felhevült alfa, vagy egy helyzetet kihasználó béta által.
Hogy védjék magukat a nem kívánt terhesség ellen, itt is szednek fogamzásgátlót, illetve  olyan gyógyszert, ami enyhíti a párzási időszak tüneteit. Így gyorsabb lefolyású, illetve nem olyan kellemetlen, ha az illető omgának nincs épp partnere, aki kielégítse.
A társadalom megvetett tagjai ők, akiket a legtöbben csak szexuális játékszernek tekintenek. Az ebbe a csoportba tartozó nők és férfiak egyaránt képesek gyermeket szülni.

A kötelék (The bond)


Egy alfa több omegával is kikezdhet, de a legtöbb esetben csak váltogatják a partnereiket.
Viszont ha hosszútávra tervez, akkor van rá mód, hogy magához kösse a kiválasztott omegát. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy az omegát megharapja a tarkóján, miközben annak párzási időszaka közben szeretkeznek. Ez egy örök kötelék, ami felbonthatatlan. Az omegát azután csak az az alfa képes kielégíteni, aki megharapta, míg ezzel szemben az alfa bármennyi omegát tarthat így.

Az omegák, hogy elkerüljék a nem kívánt köteléket, vastag nyakörvet hordanak, aminek a kulcsát biztonságos helyen tartják. Így még egy támadás alatt is biztonságban lehetnek.

Létezik a végzet rendelte pár (fated pair) is, amikor az omega és az alfa első pillantásra érzi, hogy ők összetartoznak, és utána csak egymásra képesek reagálni. Ez azonban olyan ritka, hogy szinte már városi legendának számít.

Ahány szerző, annyi történet

 

Amiket fentebb leírtam természetesen csak alapját adják a yaoi omegaverse történeteknek, a többi innentől az alkotón múlik, hogy mit hoz ki belőle.

Találkoztam már olyan világgal, ahol az alfa férfiak is képesek szülni, illetve a koreai webtoonokban egyre népszerűbb a domináns alfa és omega megjelenése, akik képesek tudatosan irányítania feromonjaikat és eldönteni, kire akarnak hatást gyakorolni.

Mint minden esetben, a történetek kreálásának lehetősége itt is végtelen. Hogy milyen világban is játszódik az adott történet, arról általában mindig van az elején egy rövid leírás a mangakától, ahol összegzi saját omegaverse univerzumának felépítését.

Ha jól tudom, yuri mangák is születnek ebben a műfajban, de mivel yurit alapból nem olvasok, arról nem tudok nyilatkozni.

Elhiszem, hogy így elsőre nagyon furcsának tűnik. Én is nagyot néztem, mikor az első omega&alfa manga párossal találkoztam kb. olyan négy-három éve.  De mindenképp érdemes adni nekik egy esélyt, mert nagyon jó történetek születtek/születnek, és a megismert családok olyan tündériek, hogy öröm nézni őket. ^^

Most pedig, hogy tisztáztuk az omegaverse lényegét,  remélem kedvet kaptatok hozzá, a következő posztomban ugyanis ajánlani fogok a figyelmetekbe néhány, ebben az univerzumban játszódó mangát. Érdemes lesz meg lesni a listát. ;)

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése