2021/02/19

Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 3. [18+]


Kiadó:  Művelt Nép
Mag
yar megjelenés: 2020
Oldalszám
: 396
Formátum
: puhatáblás
Sorozat
: The Untamed 3.
Beszerezhetőség:
könnyű
Eredeti cím és megjelenés: 魔道祖師 (Mo Dao Zu Shi) 3., 2016

 

Hihetetlen, hogy mennyit kellett váratnom magam, hogy végre neki kezdhessek a harmadik kötet olvasásának, de megérte nyugodtabb pillanataimra hagynom, mert amint belekezdtem, le sem bírtam tenni. :D

Mivel harmadik kötetről van szó, az értékelésem sok spoilert fog tartalmazni, ennek fényében tessék csak tovább olvasni. ^^

Első kötetről az értékelésem itt olvasható:
https://konyvvandor.blogspot.com/2020/09/mo-xiang-tong-xiu-demoni-kultivacio.html

Második kötetről az értékelésem itt olvasható:
https://konyvvandor.blogspot.com/2020/11/mo-xiang-tong-xiu-demoni-kultivacio.html

A harmadik kötet a legmegrázóbb, legmozgalmasabb, legizgalmasabb része a sorozatnak!
Továbbra is sokat időzve a múltban,  végre meg tudjuk hogyan lépett Wei Wuxian a démoni kultiváció útjára és miért lett mindenki által gyűlölt személy.

Lótuszrév ostroma megtörtént, a Wen klán uralma alá került, Wei Wuxian és Jiang Cheng pedig hiába menekül, végül mindkettőjüket elkapják. A fiatal Wen Ning menti ki őket titokban.
Wen Chao azonban nem adja fel a fiúk üldözését és mikor Wei Wuxian ismét a markába kerül, le is dobja   Luanzang-domb Halotti völgyébe, gondolva, hogy így örökre megszabadult tőle...
Közben a klánok összefognak a
Qishan Wen klán ellen és meghirdetik a Naplövés hadjáratot, melyben Lan Wangji és természetesen Jiang Cheng is részt vesz az újjá szervezett Jiang klán vezetőjeként. Már közel járnak hozzá, hogy elkapják Wen Chaot, de valaki megelőzi őket. Ez pedig nem más, mint a visszatért Wei Wuxian, aki a démoni útra lépve túl élte a Halotti völgy rémségeit, és erősebb, mint valaha. Erejét a Naplövés hadjárat megsegítésére felajánlja, így végül sikerül győzelmet aratni a Qishan Wen klán felett.

 

Ezután sem köszönt be azonban a teljes nyugalom. Mindenki érzi, hogy Wei Wuxian megváltozott, és akik korábban a szövetségesei voltak, egy idő után félni kezdik a hatalmát. Pedig Wei Wuxian nem vágyik másra csak nyugalomra, ezt azonban már sosem kaphatja meg. Miután értesül róla, hogyan bánnak Wen Ning-gel és nővérével, akik többször is segítettek neki és semmi részük nem volt a Wennek által elkövetett gonoszságokban, csak annyi a bűnük, hogy a nevük Wen, azonnal a segítségükre siet. Kimenti őket a Jin klán fogságából idős és gyermek klántársaikkal együtt és elmenekül velük Yilingbe. Ezzel magára vonja az összes nagy klán haragját, és még Jiang Cheng is kénytelen elfordulni tőle. Bár Lan Wangji lélekben már kiáll mellette, ekkor még nem mer valóban a társául szegődni...
Wei Wuxian pedig hiába zárkózik el Yilingbe, rosszakarói ott sem hagynak neki békét, akik ekkor már a rettegett Yiling Pátriárkája névvel illetik a férfit, a halálból visszahozott Wen Ninget pedig Árnytábornoknak hívják.

 

A jelenben közben Wei Wuxian és Lan Wangji visszatér Felhőzugba, ahol elmondják Lan Xichennek, amit megtudtak Jin Guangyao eddig titkolt gonosz személyiségéről. Bár Lan Wangji bátyja hisz nekik, és együtt arra is rájönnek, hogyan sikerült a főkultivátornak őrületbe taszítania Nie Mingjuet, továbbra is szeretne esélyt adni régi barátjának. Lan Xichen a Jinlin-toronyba siet, ahol a klánvezérek ismét gyülekeznek az új életre kelt Wei Wuxian ellen, míg Wei Wuxian és Lan Wangji Yiling felé veszik az útjukat, ahol valaki hallottak feltámasztásába kezdett, amit ismét csak Wei Wuxian nyakába akarnak varrni...

Lótuszrév elpusztulása borzalmas, és borzalmas látni, ahogy a kedvenc karakterem Jiang Cheng szenved. T.T Ráadásul más fontos dolgot is elveszít, amit  aztán Wei Wuxian ad vissza neki, de erről neki fogalma sincs. Csak haragszik Wei Wuxianra a nagy szája miatt, mert úgy hiszi miatta vesztette el a családját, pedig az csak felgyorsította a folyamatot, a Wennek így is úgy is támadtak volna.
Idővel pedig hiába találják meg a közös hangot, a rosszindulatú pletykák újra és újra közéjük állnak. Rossz nézni, ahogy a testvéri barátságuk lassan megszűnik. Ez is egy olyan rész, ahol sokan hibáztatják Jiang Chenget, amiért nem állt ki Wei Wuxian mellett, de szerintem neki feleannyira sem volt könnyű dolga. Jiang Cheng akkor egy fiatal klánvezér, akinek a nővéréről és a megmaradt klánjáról kell gondoskodnia, nem teheti meg, hogy fennhéjázva ide-oda ugrál, míg Wei Wuxiannak igazából senkije nincs, akit féltenie kellene, és nyugodtan élheti az életét a magasztos gondolatai mellett kiállva. Bár a nagyobb közönségnek Wei Wuxian az aki abszolút a Jiang klán mottója szerint él, vagyis "Próbáld meg a lehetetlent", szerintem Jiang Cheng is ugyan ezt teszi, csak kevésbé látványos módon, és ezért fel sem tűnik. Egy majdnem teljesen megszűnő klánt kell ismét életre hívnia és azonnal harcba állítania, majd fenntartania és minden tapasztalat nélkül irányítania,  ez pedig ugyanúgy a lehetetlenség határát súrolja.

 

 

Ennek a kötetnek az olvasása közben is sorra bővült a tudásom a történetről, hisz a korábbi részeknél emlegetett cenzúrák miatt volt olyan jelenet, amit eddig másképp ismertem vagy egyáltalán nem is találkoztam vele.
Wen Chao halála a könyvben például százszor drasztikusabb, Wei Wuxian nagyon durván elbánik vele, amibe Jiang Cheng is bekapcsolódik. Nem mondom, hogy nem érdemelte meg, de sok lenyúzott bőr nekem kicsit sok volt, ahogy az is, hogy látnom kellett a két kedvenc szereplőmet, amint átmennek teljesen őrültbe. Szó szerint úgy viselkednek ott, mint akik megkattantak, és ettől a hideg kirázott.

Kedvenc korábban nem ismert jelenet lett viszont a Százfőnix-hegy vadászaton elcsattanó első igazi csók. Wei Wuxian bekötözött szemmel fekszik egy fán, mikor valaki ráveti magát. És bár neki fogalma sincs ki csókolta olyan szenvedéllyel, mi olvasók tudjuk, hogy az bizony Lan Wangji volt! *-*  Az egy nagyon, de nagyon jó része a könyvnek. :D
Ezt pedig fokozza, mikor a jelenben végre kiderül Lan Wangji miről ismerte fel a Mo Xuanyu testében visszatért Wei Wuxiant. ^^
Ráadásul Felhőzugban megismerjük Lan Wangji szüleinek a történetét, ami nem csak Wei Wuxiannak, de nekünk olvasóknak is sokkal egyértelműbbé tesz mindent a férfi viselkedésében.

 


Másik szerelem is kibontakozik a lapokon. Elmesélésre kerül Jiang Yanli és Jin Zixuan egymásra találásának története, ami végül házassághoz és kis Jin Ling megszületéséhez vezetett. Szomorú velejárója, hogy végre kiderül az is, Wei Wuxiannak és Wen Ningnek milyen szerepe volt ennek a két embernek a halálában, ami természetesen nem olyan egyszerű helyzet, mint amilyennek az eddig elmondottak alapján tűnt. 

 

A Yilingben játszódó jelenek a múltban és a jelenben is nagyon jók.
A múltban Yiling igazi menedéke lesz a megmenekített Wennek. Itt tudjuk meg hogyan sikerült Wen Ninget új életre kelteni, és hogy a hataloméhes új klánnak beállított csoport igazából csak kedves parasztokból állt, akik földet műveltek és próbáltak otthont teremteni maguknak a vad környezetben, Wei Wuxian pedig őket próbálta védelmezni legjobb tudása szerint. Nagyon családias hangulata van ezeknek a részeknek, ezért többszörösen szomorú, mikor elpusztítják a boldogság e kicsiny szegletét.

 
A jelenben játszódó yilingi részeknél a juniorok ismét színre lépnek. Nagyon szerettem bennük, hogy ők egyáltalán nem ítélkeznek Wei Wuxian felett. Nem félnek megismerni és tanulni a férfitól, és attól sem, hogy visszaszájaljanak az idősebbeknek, ha azok ostobaságokat hordanak össze Wei Wuxienről. Kiállnak mellette, ahogy Wen Ning mellett is, és az eddig magányos Jin Ling is végre barátokra lel közöttük.


A kötet végén pedig végre elérkezünk az Eskütanácskozáshoz, melyen Wei Wuxian szembeszállt a klánvezérekkel, és amely éjszaka után már csak a halál várt a férfira...

Most már biztosan tudom, hogy ez a kedvenc részem a sorozatból, annyi minden történik benne és annyi minden van megmagyarázva. Tényleg csak egy minimális homály marad, ami pedig a folytatásban is megmagyarázásra kerül.

Sajnos az nekem is feltűnt, hogy szerkesztőcsere történt, és így megint bőven voltak hibák a könyvben.  Igazából rugózhatnék rajta, hogy ez mennyire nem jó így, de ezt már korábban megtettem. Úgy döntöttem, most már elengedem a dolgot, mivel szeretem annyira ezt a történetet, hogy szemet hunyjak fölötte. Abban bízom, hogy ha egyszer lesz újrakiadása, akkor ezek a hibák ki lesznek küszöbölve.

Végül pedig ismét egy dal ezúttal is The Untamed sorozatból, Jiang Cheng dala magyar felirattal.


 

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése