2020/09/13

Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 1. [18+]


 
Kiadó:  Művelt Nép
Mag
yar megjelenés: 2020
Oldalszám
: 414
Formátum
: puhatáblás
Sorozat
: The Untamed 1.
Beszerezhetőség:
könnyű
Eredeti cím és megjelenés: 魔道祖師 (Mo Dao Zu Shi) 1., 2016

 



Az év egyik legjobban várt könyve volt számomra A démoni kultiváció nagymestere.


Még év elején néztem végig a könyvből készült 50 részes live action drámát, ami The Untamed (Chen Quing Ling) címen fut, utána pedig a két évados donghuát, a Mo Dao Zu Shit, és egyből kedvenc lett a történet.
(Létezik manhua - kínai manga - változata is, de abból eddig csak szemezgettem. Tervezem, hogy majd arra is sort kerítek.) Utána rávetettem magam a könyv rajongói angol fordítására, de csak az első kötet végéig jutottam. Sajnos csak ebookon tudtam olvasni, amit nem szeretek magammal vinni munkába, ezért csak az otthoni, lassú olvasás maradt. Aztán mikor megláttam a hírt, hogy még idén érkezik hivatalos magyar fordításban, úgy döntöttem megvárom, hogy könyvformában tarthassam a kezemben ezt a fantasztikus történetet.

The Untamed
live action drama




Mo Dao Zu Shi
donghua











 



Wei Wuxian, Yiling pátriárkája valaha a leggyűlöltebb ember volt, amiért a sötét démoni kultivációt választotta, és rengeteg ártatlan ember halálát okozta. Aztán Luanzang-domb ostromában legyőzték ellenségei és szörnyű halált halt, azóta pedig viszonylagos béke van a kultivátorvilágban. Tizenhárom évvel később azonban egy fiatal fiú megidézi a rettegett Wei Wuxian lelkét, és saját testét ajánlja fel neki azért cserébe, hogy bosszút álljon helyette gonoszkodó rokonain. Rosszabb lelket azonban nem is választhatott volna, Wei Wuxian ugyanis nem is annyira gonosz és egyáltalán nem örül neki, hogy ismét a földön kell járnia. De ha már itt van, teszi a dolgát a maga humoros módján és közben igyekszik elkerülni régi rosszakaróit, kevés sikerrel. Hamarosan azonban a Gusu Lan klán otthonában, Felhőzugban találja magát, nem más, mint a mindenki által elismert és nagyra tartott kultivátor Lan Wangji parancsára, aki korábban első számú ellenfele volt. A mindig komoly Lan Wangji, azonban már nem olyan mint volt, Wei Wuxian már semmivel sem tudja zavarba hozni. Bármilyen ostobaságot követ el, a férfi mintha még jobban ragaszkodna hozzá, sőt mintha sejtené másik valódi személyazonosságát. Aztán ketten együtt nyomozásba kezdenek egy szétdarabolt holttest kapcsán, beutazva ismert világukat, találkozva régi és új ismerősökkel, miközben a rejtélyek sokasodnak, de  minden jel arra mutat, hogy többen is irányítják a szálakat, és a mostani eseményekhez nagyon is közük van ahhoz, ami a múltban Wei Wuxian életében történt...

Ez egy nagyon is összetett, az ősi Kína világából és kultúrájából merítő xianxia fantasy történet, ahol a szereplők nevét - van akinek három is van - először piszok nehéz észben tartani - nekem is az volt -, de a végére kívülről fújja az ember, mert annyira összetett és egyedi személyiségek mindannyian, hogy örökre mély nyomott hagynak az olvasóban, és minimum öten biztos hogy az "örök kedvenc szereplő" kategóriában végzik. :D

Wei Wuxian, egy igazi csíntalan lélek, tele humorral és jókedvvel. Ahogy a történetben mondják, mosollyal az arcán született és még a legkilátástalanabb helyzetben is képes a mosolyra. A cselekmény az ő személye köré épül, hisz vele kezdődik minden, meghal, majd idézik meg a lelkét a  történet elején. Ez úgymond a jelen események szála a kötetben, miközben elindul egy múltbéli szál is. Felidézi fiatalkori emlékeit, életét a Yunmeng Jiang klán Lótuszrév otthonában, majd tanulmányait Felhőzugban, ahol először találkozott a komor Lan Wangjival.
Lan Wangji egy igazi karót nyelt, szabálykövető személyiség, aki először nem tud mit kezdeni Wei Wuxian rebellis, komolytalan természetével, ez pedig  a múltban  rengeteg vicces konfliktust okozott közöttük. A jelenben azonban fordul a kocka, itt Wei Wuxian az, aki nem tud mit kezdeni a ragaszkodó férfi viselkedésével, akit ezúttal még olyasmivel sem tud kihozni a sodrából, hogy befekszik mellé az ágyba...

Igen, ez utóbbi megjegyzésből is látszik, hogy bizony ez egy boy's love tartalmú kötet is, pontosabban kínaiul danmei, ami a férfi-férfi kapcsolat romantikus megjelenítését jelenti az adott történetben. De teszi ezt olyan szépen az író, hogy alig lehet sejteni valamit még az első kötetben, de ismerve a sorozat kimenetelét és hogy hozzánk a cenzúrázatlan verzió jutott el, mi BL-rajongók valószínűleg számíthatunk majd izgalmas dolgokra. 

De nem akarom, hogy ez bárki számára elrettentés legyen, hisz a történet önálló fantasyként is megállja a helyét. Életre kelt kőszobrok, démonok, sétáló holtak, bosszúszomjas lelkek járnak ebben a világban, mágikus tárgyak segítik a szereplőket, kezdve az önálló életre is képes kardjaikkal, amiken a képzett kultivátorok akár repülni is képesek. A kultivátorok olyan személyek a xianxia műfajban, akik nagy erejű, akár természetfeletti erőket is birtokló kardforgató harcosok, akiknek célja elérni az örök életet, de csak keveseknek adatik meg, hogy ilyen magas szintre jussanak. Ők a történetben klánokra oszlanak fel, a klánokat pedig a legerősebb kultivátor családok irányítják, akik egymással is versengenek a hatalomért. Tehát akad itt hatalmi harc, háború, gyilkosság is.
A fentebb említett nyomozás pedig még enyhe krimi érzést is ad az egésznek, amitől Wei Wuxian és Lan Wangji igazi Sherlock és Watson párossá lép elő. :D

Wei Wuxian és Lan Wangji
The Untamed sorozatból

Emellett azonban megjelenek olyan érzelmi mélységek is, amik a testvéri szeretet és barátság erősségét feszegetik, felmerül az örök kérdés: mi számít jónak és rossznak?, vagy hogy meddig mehetünk el a bosszúért. A megbélyegzést, amit a nagy többség követ el egyetlen ember ellen, csak mert nem értik a cselekedeteit, vagy egyszerűen nem fogják fel a viselkedésében rejlő észerűséget. Nagy igazságtalanságok vannak a történetben, amik az olvasót sem hagyják érzéketlenül, és izgul azért, hogy egyszer minden jóra forduljon.

Engem mindkét tv sorozat teljesen beszippantott, és a könyvben sem kellett csalódnom. A Harry Potter világa óta nem kapott el ennyire fandom, mint most A démoni kultiváció nagymestere. Az írónő már megvett kilóra, és alig várom, hogy a többi történetét is megismerjem, amikből idén érkeznek az animációs sorozatok.
(Sőt az egyik már el is indult.)
Mivel a könyvsorozat webnovelaként indult, a cselekmény nagyon pörgős, arra viszont számítani kell, hogy ázsiai, pontosabban kínai könyv, aminek a stílusát szokni kell, tehát nem olyan, mint a jól bejáratot nyugati kultúra olvasmányai.

Végezetül néhány szó a magyar kiadásról, ami az egyetlen negatívumot jelenti ebben az egész csodában. Nagy csalódás, hogy a szerkesztés bőven hagy kivetnivalót maga után. Személy szerint a fordítót nem hibáztatom, szerintem összességében jó munkát végzett, inkább a kiadó munkájával van gond, akik még érezhetően arra sem vették a fáradságot, hogy nyomdába küldés előtt átolvassák a szöveget. Még csak nem is azzal van gondom, hogy az amikor-mikor szavak sokszor keverve vannak, vagy hogy gondolatjelek hiányoznak. Ez máshol is előfordulhat, bár tény, hogy nem szép. De amikor nevek vannak rosszul írva, vagy amikor kesze-kusza mondatokra bukkan az ember, amiknél csak simán a szórendet kellett volna rendbe tenni, az azért fáj. Mindkettő megakasztja az olvasást, és kellemetlen élményt hagy maga után. Van, akinek az ilyen hibák talán örökre elveszik a kedvét attól, hogy folytassa ezt a remek sorozatot.
Plusz pont viszont a szövegben használt lábjegyzetek, amelyek segítenek eligazodni az olyan olvasónak, akinek ismeretlen ez a kultúravilág.

Bízom benne, hogy ez a többszörösen ismételt kritika hatással lesz a kiadóra, és a későbbiekben valamivel minőségibb munkát adnak majd ki a kezük közül, illetve nem a fordítottja fog elsülni, és teljesen leállnak a beígért ázsiai könyvekkel. Ugyanis van rájuk igény, és nagyon sok magyar rajongónak esne ez rosszul.

Remélem nyitottak lesztek Wei Wuxian történetére, még az utoljára említett probléma ellenére is, mert megéri ellátogatni ebbe a világba.^^

Mo Dao Zu Shi opening

 

The Untamed opening

 

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése