2020/09/28

Maja Lunde: A méhek története

 
Kiadó:  Cser kiadó
Mag
yar megjelenés: 2018
Oldalszám
: 336
Formátum
: keménytáblás
Sorozat
: -
Beszerezhetőség: könnyű
Eredeti cím és megjelenés: Maja Lunde: Bienes historie, 2015

Már jó ideje szemeztem ezzel a könyvvel, mikor végre rászántam magam az elolvasására. Féltem a témától, főleg attól, hogy mennyire hagy depressziós érzést maga után, de kellemesen csalódnom kellett, mert inkább a harci kedvemet hozta meg a változtatás iránt. És ami a legfontosabb, elérte, hogy többet ne féljek a méhektől. Ugyan továbbra is tartom tőlük a tisztes két lépés távolságot, de most már felérem ésszel, hogy milyen fontos a munkájuk és jelenlétük, és hogy sosem szabad ok nélkül bántanunk őket.

A könyv cselekménye három szálon fut.
1852 Angliájában az idős William, aki hajdan biológusnak tanult és a bogarak tanulmányozásának akarta szentelni életét, végül egy egyszerű vetőmag-kereskedő lett, aki még sokgyermekes családját sem képes eltartani, mert évek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi minden téren kudarcot vallott, főleg, hogy egyetlen fia is semmibe veszi. Aztán talál egy könyvet a méhekről, és úgy érzi ismét visszatérhet az életbe, nem csak családfőként, de tudósként is, aki nevet szerez magának.
2007-ben az USA-ban George méhész történetét követhetjük nyomon, akinek minden vágya, hogy fiával együtt dolgozhasson a tanyán, tovább adja neki örökségét. A fia azonban egyáltalán nem vágyik erre. Míg nem egy nap megtörténik az elképzelhetetlen, és a méhek tömegesen pusztulni kezdenek szerte a világban. Apa és fia kénytelen összefogni, hogy mentsék, ami még menthető.
2098, Kína a jövőben a leghatékonyabb a kézi beporzás terén. Tao, a munkásnő is ezt a kemény feladatot végzi, hároméves gyermekének, Vej-Vennek azonban más jövőt képzel el. Otthon titokban tanítani próbálja, kevés sikerrel. Aztán egy kirándulás során Vej-Ven megsérül, senki nem tudja megmondani mi baja, Pekingbe szállítják, a szülőknek pedig nem mondanak semmit. Tao maga utazik fővárosba, hogy kinyomozza mi történt. Felfedezése az egész világra hatással lesz.

Bár elsőre úgy tűnik, nincs semmi összefüggés a három ember történetében, szép lassan összeérnek a szálak, a múltban lezajlott események, megvalósult tettek ott köszönnek vissza a jövőben, ahol nem is gondolnánk. Gyönyörű példája annak, hogy egyetlen ember mennyi mindenki másra lehet hatással, mint ahogy a kis méhek is elképesztő módon hatással vannak az egész emberiség életére.



 
A méhek története akkor jelent meg, amikor minden média tele volt a pusztuló méhek jelenségével, tehát elégé aktuálisan próbált reagálni a való életben zajló eseményekre. És az a legborzasztóbb, hogy még mindig teljesen aktuális az egész téma.  Attól függetlenül is, hogy az újságok, a tévék már hallgatnak róla, a probléma továbbra is jelen van.
Nem kell messzire mennem, a saját a szemmel láttam az utóbbi négy év nyarán, hogy a méhek a kertünkben pusztulnak, pedig mi aztán a kevéske virágunkra semmilyen vegyszert nem használunk. Egyszerűen röpködnek egy darabig, majd leszállnak a földre, és csak azt lehet látni, ahogy némán kilódnak, majd kimúlnak. Eddig is szörnyű látvány volt, a könyv olvasása után pedig többszörösen is az.

Maja Lunde egyszerűen nem tett mást, csak összeszedte a jelenlegi okait annak, ami zavarja a méhek további működését, és tovább vitte a fonalat azzal, hogy megírta azt a jövőt, ami vár ránk, ha a méhek eltűnnek. Drasztikus, és sötét jövő ez, még csak nem is annyira sci-fi-be illő, mégis olyan nehéz elképzelni, hogy a ma jelenleg a boltokban megtalálható ételválaszték kb. az egy ötödére csökkenne le. Vagy még kevesebbre.
 
A szöveg nyelvezete könnyű, tehát nem kell egy szépirodalmi, elvont mélységű könyvre számítani. Üzenete mégis van, még hozzá elég világosan. Bemutatja a családi kapcsolatokat, szülő és gyermek kötelékét, a környezet- és állatvédelem fontosságát. Ösztönöz, hogy legyünk tudatosabbak a természet védelmében, és tekintsünk tisztelettel ezekre a sárga-fekete csíkos kis lényekre, a méhekre.
 
Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése