2020/03/02

MÁRCIUS - The Women's History Month



Sziasztok!


Pár napja olvastam @BacchanteBlues blogbejegyzését, amiben a WOMEN'S HISTORY MONTH nevű kezdeményezésről írt.
Minthogy a Nemzetközi Nőnap március nyolcadika, ezért szerte a világon március hónap a Women's History Month, amikor a nők történelemben betöltött szerepeiről emlékeznek meg. Illetve felkérik a nagy közönséget, hogy bővítsék tudásukat a nők helyzetéről és munkásságáról a különböző történelmi korszakokban, valamint kultúrákban.

Nagyon tetszik ez a kezdeményezés, és örömmel csatlakozom is hozzá. :) Ennek fényében kiválasztottam öt könyvet, amit szeretnék ebben a hónapban elolvasni. A történetek más-más kultúrában, korszakban játszódnak, egy viszont közös bennük: mindegyiknek nő a főszereplője.

1. Madeline Miller: Kirké

Kiadó: General Press
Magyar megjelenés: 2019
Oldalszám: 424
Formátum: keménytáblás
Fülszöveg: Az ​Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét. A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet. Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is. Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között. Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

Nem rég fejeztem be az Akhilleusz dalát és imádtam. És mivel már meg van az írónő Kirké című könyve is, tökéletes lesz, hogy ezzel is folytassam.

2. Budai Lotti: A nyugit szerető


Kiadó:Álomgyár kiadó
Magyar megjelenés: 2018
Oldalszám: 458
Formátum: puhatáblás
Fülszöveg: Miya, ​Joritomo Aszuakura szamuráj lánya, éppen menyegzőjére készül a helyi tartományúr fiával, amikor a sors az útjába sodorja Antony Pearsont, a vonzó angol kereskedőt. A két fiatal egymásba szeret, ám titkos és szenvedélyes viszonyuk lelepleződik. Miya és Antony életét a lány vőlegénye menti meg, aki a történtek ellenére feleségül veszi a szamuráj lányát. Miya mélységes hálát érez férje iránt, akit azonban családjával együtt elsöpör egy politikai tisztogatás, amit az ország vezetője, a sógun rendelt el. Miya magára marad a háború szélére sodródott országban, s hamarosan a gésák egyszerre lenyűgöző és veszélyes világában találja magát. Miya végül bosszút esküszik férje gyilkosai és az ország vezetője, a sógun ellen, s harcában kész minden eszközt bevetni…
Nagyon érdekel Japán, ez a könyv pedig régóta várólistás már nálam. Sok jót hallottam róla, remélem nekem is tetszeni fog.

3. Glendon Swarthout: Őrület és szerelem
Kiadó: Maxim kiadó
Magyar megjelenés: 2015
Oldalszám: 272
Formátum: puhatáblás
Fülszöveg: Ez a könyv az amerikai Vadnyugat első telepeseinek döbbenetes története az 1850-es években. Azokat ünnepli, akikről eddig sosem hallottunk: a bátor nőkről, akiknek elméjét és lelkét meggyötörték a keserű megpróbáltatások. Keresni kell egy „hazatérítőt”, aki visszakíséri néhányukat keletre, egy szanatóriumba. Amikor a vidék egyetlen férfija sem vállalja, a feladat Mary Bee Cuddyra száll, a rettenthetetlen és leleményes vénkisasszonyra és volt tanítónőre. Mary Bee legyen bármilyen bátor is, tudja, hogy egyedül nem járhat sikerrel. Egyetlen útitársat talál csupán, az alantas George Briggset, a földfoglalót. Így kezdődik hát útjuk kelet felé gyarmatosítás, megpróbáltatások, indián támadások, jégviharok és magány közepette. A feszes, pergő kalandok sorából időtlen klasszikus született.

A vadnyugati történetek főszereplői általában férfiak, a nők pedig kellékként szerepelnek ezekben a történetekben. Nos, ez a könyv mást ígér, bemutatva, hogy a bátor férfiakat bátor nők kísérték az ismeretlen földekre, hogy együtt próbáljanak szerencsét. De sajnos nem mindenki találta meg a számításait a vad tájakon.

4. Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Kiadó: General Press
Magyar megjelenés: 2014
Oldalszám: 320
Formátum: keménytáblás
Fülszöveg: Gyermekként ​számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…" fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget. A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő" megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el.

A regények közé beválasztottam egy ismeretterjesztő könyvet is. Kíváncsi leszek mennyiben tud majd újat mondani.

5. Kertész Erzsébet: Teleki Blanka

Kiadó: Móra Kiadó
Magyar megjelenés: 2010
Oldalszám: 398
Formátum: keménytáblás
Fülszöveg: 1846 tavaszán a Honderű című hetilapban feltűnést keltő cikk jelent meg. Egy arisztokrata hölgy közölte, hogy Pesten magyar nyelvű leánynevelő intézetet nyit. Az arisztokrácia gúnyolta a „hóbortos grófnőt”, aki ahelyett hogy rangjának és vagyonának megfelelő életet élne, a főrangú leányok magyarrá nevelését tűzi ki célul. Teleki Blanka nem törődött a gúnyolódókkal, és végül is sikeresen megvalósította elképzeléseit. Az 1848-as forradalom bukása után Teleki Blankát szabadságharcosok rejtegetése miatt perbe fogták, és hazaárulásért tízévi várfogságra ítélték. A „kufsteini mártír” szoborrá nemesedett alakját kelti életre Kertész Erzsébet regénye, azért a Teleki Blankáét, aki a kor legjobbjaihoz hasonlóan úgy érezte, hogy kötelességei vannak a haladás előmozdításában.
Kertész Erzsébet az egyik kedvenc íróm, eddig egy könyvében sem csalódtam. Ráadásul szerettem volna egy teljesen magyar regényt is betenni a listámba, amire a Teleki Blanka tökéletes választás.

Aki szeretne, csatlakozzon bátran ^^

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése