2020/03/26

Glendon Swarthout: Őrület és szerelem - Women's History Month II.


Kiadó: Maxim kiadó
Magyar megjelenés: 2015
Oldalszám: 272
Formátum: puhatáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyű 
Eredeti cím és megjelenés: Glendon Swarthout: The Homesman, 1988

A Women's History Month kihívásra zajló második olvasásom a Glendon Swarthout által írt Őrület és szerelem lett.
Érdekes élmény volt, még azt is tudom mondani, hogy hatással volt rám, a végére mégis mintha valahogy elvesztettem volna a lényeget. Egy biztos, ha a cím alapján valaki egy könnyed, romantikus, olyan "Farm, ahol élünk" típusú idillikus élményre számít, az mélyen csalódni fog ebben a könyvben.


Az 1850-es években járunk a történet során, amikor az első telepesek épphogy csak megvetik a lábukat Amerika Vadnyugatnak nevezett részén. Mindenkinek meg van az elképzelése erről az időszakról, a hős cowboyokkal, a boldogan mosolyogva épp marhacsordát terelő vagy szántást végző amerikai családokkal. Mert Amerika mindig is ezt a képet közvetítette. De mi van azokkal akiknek nem sikerült? Mi van azokkal, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy kivehessék részüket a kor amerikai álmából? 

Glendon Swarthout írása velük foglalkozik, pontosabban azokkal a nőkkel, akiknek olyan
Forrás: A nők
megrázkódtatásokat kellett átélniük a férjeik mellett, ami az ép eszüket is elvette tőlük.
Négy nő történetét ismerjük meg a lapokon, akik annak idején követték férjeiket a Vadnyugatra, hogy együtt boldoguljanak. Ezek a nők ugyanúgy kivették a részüket a munkából, mint a férfiak. Ha kellett velük együtt dolgoztak a földeken, miközben a házi munka teendőit is ellátták és gyereket is neveltek, mind ezt kilométeres távolságra minden lehetséges segítségtől, a hosszú hideg teleken pedig bezárkózva, miközben odakint éhes farkasok és idegen indiánok ólálkodtak a sötétben. A sok munkát azonban nem kísérte siker, csupán csak elveszített gyermekek, adósság, terméketlen föld, elpusztult állatok. 

Forrás: Mary Bee Cuddy
A könyv Utóiratából kiderül, hogy megmaradt feljegyzések szerint sok nő bolondult meg azokon a régi téli éjszakákon, kilátástalan helyzetükben vagy az őket ért veszteségek miatt. Ezeket az asszonyokat aztán mindig összegyűjtötték, és visszavitték őket keletre, vagy a rokonaikhoz vagy pedig a bolondok házába. 
Ez történik a négy megismert nővel is, akiket távoli szomszédjuk, a vénkisasszony Mary Bee Cuddy gondjaira bíznak, a férjek közül ugyanis senki sem hajlandó vállalni a feladatot, hogy visszajuttassák őket keletre. Mary bátran fogadja a küldetést, de örül mikor sikerül magának útitársat szereznie a vén földfoglaló George Briggs személyében, aki cserébe azért, hogy a volt tanítónő megmentette az életét, segít neki kísérni a megbolondult feleségeket.
Az út hosszú, és viszontagságos, élelmet kell szerezni, idegenekkel és a lecsapó viharokkal kell harcolni, sárban és szélben, miközben a nyugatra tartó karavánok közül senki nem akar segíteni, mert nem akarják látni, hogy mi vár rájuk, hanem sikerül beteljesíteni az álmaikat. 

Izgalmas olvasmány volt, szerettem a leírásokat, és azt, ahogy megismertem mindenki történetét, ki honnan jött, kivel mi történt. Ez a könyv olyan volt, mint egy nagy leleplezés, ami megmutatta milyen körülmények között éltek igazából az első amerikai telepesek, és újabb számomra eddig ismeretlen női sorsokat mutatott be. A végére mégis egy kicsit kipukkant a könyv varázsgömbje. Talán mert átterelődött a szó George Briggsre, akivel nem volt különösebb bajom, de az ő csetlései és botlásai egy olyan lenyűgöző utazás után, ami kitette a regény háromnegyed részét, már nem voltam kíváncsi. 

Csak olyan vegye kézbe ezt a könyvet, aki nem fél a váratlan megrázkódtatásoktól.

A könyvből film is készült, angolul The Homesman, magyarul pedig A kelletlen útitárs címen jelent meg. Főszerepben Tommy Lee Jones és Hilary Swank.
A filmet még nem láttam, de azért majd szeretnék sort keríteni rá, ha már a könyvet elolvastam.

Forrás: The Homesman filmplakát


Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése