2020/02/25

Bob Batchelor: Stan Lee - A Marvel-univerzum atyja

Kiadó: Delta Vision Kft.
Magyar megjelenés: 2019
Oldalszám: 384
Formátum:puhatáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyű
Eredeti cím és megjelenés: Bob Batchelor: Stan Lee: the man behind Marvel, 2017

2019 májusában a Kossuth kiadó megjelentette Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem című képregényt, amiben maga Stan Lee mesélt nekünk arról, hogyan alkotta meg sokak kedvenc szuperhőseit.
A képregény-életrajz nagyon jópofa ötlet volt, méltó egy olyan személyiséghez, mint Stan Lee, de már akkor is hiányoltam néhány mozzanat bővebb kifejtését. Nem sokkal utána pedig olvashattam is a hírről, hogy a Delta Vision kiadó vállalja a feladatot, hogy elhozza nekünk a róla szóló részletes életrajzi könyvet.


Bob Batchelor kultúrtörténész remek munkát végzett, mikor górcső alá vette Stan Lee életét, akinek kemény munkával sikerült olyan legendává válnia élete során, mint az általa megteremtett karaktereknek. Hiteles képet kapunk erről az ismert figuráról, jó és rossz oldaláról, sikeres és vesztes pillanatairól, könnyen érthető stílusban. Az írás végjegyzetekkel is el van látva, illetve a magyar szerkesztők is tettek bele kiegészítéseket a hazai olvasóközönségnek, amit én nagy segítségnek találtam.

Korábban sokszor éreztem úgy, hogy Stan Lee, amolyan szerencse fiaként állította be magát, aki mindig jókor volt jó helyen, ami valóban irigylésre méltóvá teszi, de korántsem volt ilyen egyszerű a helyzete.
Már kisgyerekként megtapasztalta milyen a nélkülözés, hála az 1929-es Nagy gazdasági világválságnak. Gyakorlatilag az vált élete fő céljává, hogy soha ne keljen neki és a családjának szegénységben élnie, ami komoly munkamorált hozott magával és hogy sok mindent megtett azért, hogy meg legyen a havi fizetése. Hiába szerette a képregényszakmát, a történetmesélés ezen formája sokáig nem volt elismert, ha valaki ezzel foglalkozott, azt lenézték. Nem véletlenül kacsingatott Stan Lee is sokszor másfelé, mert az állandó biztos megélhetés mellett egy valamit szeretet volna még nagyon: sikeres lenni. És pont mikor már a végső elkeseredés felé járt, elhangzott főnöke, Martin Goodman már legendássá vált mondata: Stan, alkoss néhány szuperhőst. Most van rá kereslet.
Stan Lee pedig végre szabadjára engedte igazi kreativitását, és alkotni kezdett. Utána pedig azon dolgozott, hogy saját neve ugyanolyan közismert legyen, mint megalkotott hőseié, közben pedig a képregények világának is megadta méltó helyét a történelemben.



A könyv azonban nem csak egy életutat mutat be, hanem magának a képregénynek a huszadik századi formálódását, megannyi kialakult majd feledésbe merült fajtáját. Képregényégetések, a CMAA megalakulása, a DC és a Marvel folyamatos harca, mindez a western történetektől a ma is ismert szuperhősökig, akiknek végül sikerült kiállniuk a próbákat és Hollywoodot is meghódították, hála a fejlődő modern technikának.
Stan Lee pedig végig ott volt, fogta hősei kezét, egyengette útjukat és bővítette világukat, hogy általuk tanítsa fontos értékekre - mint például a nemek vagy bőrszínek közötti egyenlőség - az olvasóközönséget. Persze akadtak téves ötletei, rossz döntései is, mint a későbbi céges bukásai, vagy a legelső Pókember sorozatok. De ezek is azt mutatják, hogy nem a rossz pillanatok számítanak, hanem hogy hogyan lépsz túl rajtuk és próbálkozol újra meg újra.

Bob Batchelornak köszönhetően ismét bizonyosságot nyert, hogy Stan Lee munkássága mennyire lenyűgöző. Csakis ajánlani tudom azoknak, akik még többet szeretnének meg tudni erről a kivételes ötletgyárosról, aki egy egész univerzumot hozott létre.

Köszönöm, hogy velem tartottatok! :)

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem képregényről írt értékelésem:
https://moly.hu/konyvek/stan-lee-peter-david-fantasztikus-eletem/en-es-a-konyv/nympha17

Bob Batchelor hivatalos weboldala:
https://www.bobbatchelor.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése