2020/01/06

Tracey Garvis Graves: Péntek a Szigeten

 
Kiadó: Művelt Nép kiadó
Magyar megjelenés: 2019
Oldalszám: 340
Formátum: puhatáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyű
Korábban volt kiadva: 2011-ben jelent meg először magyarul Kötelék címmel a Pioneer Books gondozásában.

Imádtam! *-* Egyszerűen beszippantott a történet. Rettentően izgultam a szereplőkért, és ha egy pillanatra félre tettem a könyvet, muszáj volt ismét kézbe vennem, hogy megnyugtassam a lelkemet, hogy minden rendben van velük.



A történetnek két főszereplője van, T.J. és Anna.
T.J. egy tizenhat éves kamasz fiú, akit már ilyen fiatalon sem kímélt az élet. Évekig rákbetegséggel szenvedett, emiatt elmaradt az iskolai tanulmányival és úgy magával az élettel is.

Anna harminc éves tanárnő, aki hiába várja évek óta, hogy a párja megkérje a kezét és végre gyereket vállaljanak, a férfi mindig elutasítóan viselkedik a témával kapcsolatban. Anna ezért dönt úgy, hogy ideje egy távolságot tartaniuk és elvállalja, hogy T.J. tanára lesz a nyári szünet ideje alatt a fiú családjának trópusi nyaralójában. Ám az odaúton megtörténik a  legrosszabb, lezuhannak az értük küldött magánrepülőgéppel, és a két idegen egy lakatlan szigeten találja magát, ahol csak egymásra számíthatnak.

Még 2019 novemberében olvastam el ezt a könyvet, ráadásul egy nap alatt, amire rég volt példa nálam. Szabadnapom volt, reggel nyolckor álltam neki és este kilencre már ki is olvastam. Pedig egyáltalán nem így álltam neki a könyvnek. Csak valami rövidet, könnyen felfoghatót kerestem - a decemberi nagy hajtás előtt nem akartam egy fél téglába bele kezdeni -, a fülszöveget éppen csak átfutottam. Arra koncentráltam, hogy valami romantikusat tartok a kezemben, ráadásul nem túl vastagot, és biztosan nem fogja megfeküdni a gyomrom. Elhittem, ami a borítón szerepelt, ez a "Szerelem és szex a tanárnővel" szöveg egy egyszerű pornó könyv ígéretét hordozta magában. És mekkorát kellett csalódnom! Mindezt teljesen pozitív értelemben!
Az egész történet sokkal komolyabb és izgalmasabb egy egyszerű fülledt erotikus regénynél. 

Először is ott van maga a lakatlan sziget, ami egyáltalán nem a Kék lagúna, sokkal inkább a Számkivetett filmet idézi. Annának és T.J.-nek meg kell szenvedniük azért, hogy legyen mit enniük, lakhelyet kell teremteniük maguknak, trópusi viharokkal és vadállatokkal kell megküzdeniük. Jó, némi segítségük akad egy-két bőrönd személyében, ami marha nagy mázli, de egyszer a készletek is kifogynak sajnos. T.J. betegségek pedig végig ott lóg a  fejük fölött, és sosem tudhatják mikor ragadj el a fiút. Idegőrlő volt még olvasni is, nem tudva, hogy mi történik a következő oldalon.

A második izgalom pedig természetesen a korkülönbség volt. Hisz mégis csak egy romantikus regényről van szó, és igen, Anna és T.J. bizony szerelembe esik.
Az ember látatlanban könnyen mondja azt, hogy mindenki legyen azzal, akit szeret, de amikor a valóságban szembesül egy ilyen nagy korkülönbség ellenére együtt lévő párral, ráadásul a nő javára, akkor mégis azonnal jönnek a fura pillantások, megjegyzések. Tudom, mert én is megnézem az ilyet, hiába súgja azt a szívem: Ha ők így boldogok, akkor nekem mindegy. Az eszem akkor is megbotránkozik. Pedig olvasás közben jöttem rá, hogy mennyi ilyen kapcsolatot ismerek, mind baráti, mind családi körben. A könyv elején is húztam a számat, hogy mi lesz ebből, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy elengedtem a a dolgot, és csak azért szurkolok, hogy Anna és T.J. boldog legyen. Lehetőleg együtt, egy párként.
Persze az ő esetük különleges, hisz évekig vannak egy lakatlan szigeten, és nos... igen, az embernek vannak igényei azon a  téren is. Ráadásul csak ketten vannak, beszélgetnek, megismerik egymást és olyan dolgokat is elmernek mondani az utolsó szó jogán, amit a való életben sosem, plusz ott vannak az átélt viszontagságok. Ezek a dolgok sokkal könnyebben megnyitják a szívet.
T.J., aki a betegsége miatt észben eleve kicsit érettebben indul a kortársaihoz képest, gyakorlatilag ott válik férfivé a szigeten testileg és fejben egyaránt, és Anna megtalálja benne a tökéletes társat. Mentségére szóljon, hogy évekig nem történik közöttük semmi. Ami nagy szerencse, mert számomra egyből tönkre vágta volna a könyvet, ha Anna az első adandó alkalommal hanyatt vágja magát a srácnak. Meg van a fokozatosság, és ettől válik hihetővé és szerethetővé a kapcsolatuk. És ők lettek azok, akik végleg meggyőztek arról, hogy nyitottnak kell lenni, mert egy ilyen kapcsolat működhet.

Ami a meg a szexet illeti, mivel már emlegettem föntebb, akkor itt is még egyszer elmondom, hogy tényleg nem kell semmi durvaságra számítani. A leírások pont jók, nem tocsogunk a testnedvekben, meg az egyéb fantasztikus megjegyzések is mellőzve vannak, nem orgiáznak oldalakon keresztül. Persze aki erre számít, annak most mondom, hogy csalódás fogja érni.

Annyi mindent mondanék még erről a könyvről, a kis poénokról, amik humort csempésznek bele, vagy arról, ahogy a két szereplő megtanulja a valódi értékeket és a legkisebb dolognak is, ami könnyebbséget ad nekik, hogy tudnak örülni az átéltek után, de nem akarok spoilerezni.
Tényleg nagyon megszerettem ezt a történetet, és biztatok mindenkit, hogy adjon esélyt a könyvnek, mert megéri.

Köszönöm, hogy velem tartottatok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése