2020/04/19

My top 10 yaoi manga [18+]


Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy ha már egészen sok szabadidőm van, végre neki ülök, és elkészítem a saját top 10 yaoi manga listámat.
Több mint tíz éve olvasok yaoi mangát, nézek yaoi animékat, ezért nagy merészen kijelentettem magamnak, hogy ez sima ügy lesz, de nagyobbat nem is tévedhettem volna. A Top 20, de még a Top 50 is kevés lenne szerintem, annyiféle történet van, amit ezért vagy azért szeretek, és ezt leredukálni Top 10-re piszok nehéz dolog volt.
Akad a listán olyan, ami egyértelmű volt, hogy rajta kell lennie, akad olyan, amit az utolsó pillanatban raktam hozzá, és van olyan, amit háromszor is levettem, hogy aztán negyedjére visszakerüljön vagy végleg lekerüljön.
De szó ami, szó, a végeredménnyel azért meglettem elégedve.

Figyelem! A következő mangákban nyílt szexuális ábrázolások szerepelnek. Csak az keressen rájuk, akiket valóban érdekel és szereti a yaoi műfajt.

10. Shimizu Yuki: Ze

Kötetek: 11 (befejezett)
Megjelenés: 2004 - 2012
Címkék: yaoi, dráma, történelmi, fantasy, romantikus, yakuza

Nagyanyja, az egyetlen megmaradt rokon halála után Shinakawa Raizou a titokzatos Mitou családnál vállal házvezető munkát. Hamarosan a tudomására jut a Mitou család titka: a Mitou-k "kotodama" mesterek, akik képesek csupán szavakkal nagy misztikus erőt használni. Mivel ez az erő károsítja a felhasználó testét, minden "kotodama" mesternek van egy "kamija", vagyis egy vele azonos nemű emberi jelleggel megáldott papír bábuja, akik saját mesterüktől képesek átvenni azok sebeit. Raizou szobatársa, Kon is ilyen "kami", de saját "kotodama" mester nélkül, és így a fiú úgy érzi nincs értelme a létezésének. Raizou azonban egyre többet érez Kon iránt, és bármit megtenne, hogy a fiú ne váljon hamuvá...

A "kotodama" része a japán mitológiának, "szavak ereje", "varázs szó" többek között az angol fordítása. Lényegében azt jelenti, hogy a megfelelő hanghordozással, rituális szóhasználattal, az ilyen erővel rendelkező egyének képesek befolyásolni a környezetüket, a testet, a lelket. A mangában szereplő "kami" kifejezés pedig nem az istenekre utal, a szó papírt is jelent, ez esetben papírbábut. 
Shimizu Yuki a nagyívű történeteiről ismert, és arról, hogy ami egyszerű romantikus történetnek indul, az a végére egy többszálas családi drámává növi ki magát. A Ze is Raizou-Kon kettőssel indít, de a végére több pár szerelmi életébe is betekintést nyer az olvasó, illetve megismeri a Mitou család vészterhes múltját is. Bár jelen van benne a humor bizonyos szereplőknek köszönhetően, a család yakuza vonala miatt sokkal komorabb a légkör. Számolni kell szomorú veszteségekkel is, amik engem annak idején megráztak olvasás közben. Épp ezért még nagyobb volt az örömöm, amikor elértünk a happy endhez. Mert a boldog befejezés garantált, az oda vezető út azonban nehéz és göröngyös, viszont így nagyon izgalmas is egyben nekünk olvasóknak.

 9. Yukue Moegi: I Glare at You, Because I Love You (Nirameba Koi)

Kötetek: 2 (befejezett)
Megjelenés: 2013 - 2014
Címkék: yaoi, humoros, iskolai élet, romantikus

Eltekintve attól, hogy a diáktanács tagja, és nagyon furcsa ízléssel rendelkezik, Shima egy átlagos, csendes gimnazista. Ezért nem érti, hogy Ryuunosuke, az egyik sporttagozatos diák, miért bámulja mindig rosszindulatúan, amikor az útjaik keresztezik egymást. Shima nem akarja felhívni magára a punk figyelmét, de Ryuunosuke ösztönös ellenséges viselkedése zavarja őt, és meg akarja tudni, miért gyűlöli őt annyira a másik fiú.

Valószínűleg nem ez az első, és nem is az utolsó olyan japán manga, amiben az egyik szereplő azért néz csúnyán a másikra, mert igazából annyira félénk, hogy nem képes normálisan kimutatni az érdeklődését. :D A punk Ryuunosuke is pontosan ez a karakter, Shima azonban végül átlát rajta, és a furcsa ízlés világának hála könnyen megfejti a fiú természetét. A kapcsolatukat azonban hátráltatják
Ryuunosuke ellenségei, akik így Shimát is zaklatni kezdik, illetve Ryuunosuke bátyja, aki nem akarja hagyni, hogy kisöccse viszonyba keveredjen egyáltalán bárkivel is.
Kedves történet, tele humorral, és Ryuunosuke egyszerűen imádnivaló, ahogy megadja magát Shimanak.
A kapcsolatuk két kötetet ért meg, illetve készült egy spin-off sztori is, amiben Ryuunosuke bátyja, Toranosuke kapta a főszerepet.

8. Matsuo Isami: Eto Irokoi Zoushi

Kötetek: 3 (befejezett)
Megjelenés: 2017
 Címkék: yaoi, humoros, fantasy, romantikus, állatok, átváltozás
Masataka egy szentélyt gondoz, amelyben a kínai állatöv 12 szelleme lakik. Egy nap meglepő látogató érkezik hozzájuk. Egy Kotarou nevű fiú, akit a Koma névre hallgató macska szelleme kísér. Saját szentélyük leégett, Kotarou pedig most új helyet keres Komának, és Masatakatól kér segítséget.

A legenda szerint a macskák szelleme nem kifejezetten ápol jó viszonyt a 12 állatjeggyel, ugyanis a patkány csúnyán átverte még a kezdetek kezdetén, és a macska igaza mellett senki sem állt ki. Ez az ellentét a jelenben is fennáll, így egyáltalán nem indul jól Koma és a többiek kapcsolata. El kell telnie egy kis időnek, amíg minden állat elfogadj a macska jelenlétét, de közben rengeteg megmosolyogtató jelenetet köszönhetünk nekik.
Kotarou-kun igazi önfejű kitty boy,  a legjobb viszont Masataka, aki egy őszinte, kedves teremtés. Ebben a történetben a kínai jegyek is havonta változnak, így Masataka minden hónapban más állat befolyása alá kerül, és így kicsit mindig változik a személyisége és a különleges képességei is. Ez gyakran vicces, de van hogy problémát is okoz a történet során. De szerencsére a Kotarou iránti érzései változatlanok maradnak.

7. Zariya Ranmaru: Coyote

Kötetek: 2 + megjelenésre várva
Megjelenés: 2016 - 
Címkék: yaoi, dráma, fantasy, romantikus, maffia, vérfarkas


Annak elrejtése érdekében, hogy vérfarkas, Coyote igyekszik kerülni a túlzott kapcsolatba lépést az emberekkel. De Marlene, aki zongorista abban a bárban, ahol ő gyakran megfordul, nagyon is érdeklődik a fiú iránt. Amikor Coyotet váratlanul eléri a párzási időszaka, Marlene elkapja őt, miközben a fiú nem tudja megőrizni emberi formáját, és a zongorista csábító meghívást kínál neki. Coyote ellen akar állni, de vajon képes-e rá? 
Zariya Ranmaru új sorozata Lili (Coyote), egy titokzatos fiú és Marlene, a zongorista történetét meséli el, aki alig várja, hogy megtudja, mi rejlik azokban a borostyánszín szemekben.

Imádom Zariya munkáit, mikor választanom kellett melyik kerüljön fel a listára nagy gondban voltam. Végül azért döntöttem a Coyote mellett, mert viszonylag friss olvasási élmény és nagyon várom a folytatását.
Már az első fejezetben belecsap a mangaka a lecsóba, Marlene és Coyote között első pillanattól forr a levegő. Közben pedig a háttérben ott munkál a vérfarkasok és a helyi maffia család ellentéte, akik folyamatos harcban állnak egymással, és ez véres gyilkosságokhoz vezet. És a látszat ellenére Marlenenek sokkal több köze van a dolgokhoz, mint Coyote hinné. Úgy hogy az erotika mellett, bőven akad más izgalom is a történetben.

6. Minaduki Yuu: Love Nest



Kötetek: 2 (befejezett)
Megjelenés: 2018 - 2019
Címkék: yaoi, dráma, humoros, romantikus, korkülönbség

Miután a főiskolán összetörték a szívét, Hozumi kötöttségek nélküli kalandokba bocsátkozik a homoszexuálisok világában. Egy meleg bár gyakori látogatása során barátja lesz a tulajdonosnak. Évekkel később Hozuminak gondja akad a lakhelyén, nem bírja elviselni a fölötte lakó család gyerekinek a zajongásait. Szerencséjére a barátja, a bártulajdonos felajánlja neki, hogy beköltözhet az egyik lakásába. Azonban csak a beköltözés után derül ki, hogy Hozuminak lesz egy lakótársa is, az építészmérnök Asahi személyében. Vajon képesek lesznek legyőzni a köztük lévő különbségeket és barátokká válni? És talán még valami annál is többé?

Ez a mangaka Sayonara Game sorozatának egy spin-off története, Hozumi Masato ugyanis abban a történetben is feltűnik, mint az egyik főszereplő munkatársa, jó barátja. Abban a mangában egy elégé ármánykodó személyiségnek tűnik, itt viszont elmesélésre kerül miért is lett ő olyan, amilyen. Fiatalon csúnyán elbántak vele, ez pedig annyira keserű tapasztalat volt számára, hogy teljesen le is mondott szerelemről. Asahinak is meg van a saját problémája az élettel, de csak fokozatosan derül ki, hogy mi is pontosan. Addig küzdenek az együtt élés gondjaival, ami nem egészen zökkenőmentes közöttük. Viszont lakva ismerszik az ember ugyebár, a két férfi pedig lassan rájön, hogy többek is lehetnek, mint csak barátok. A páros nagyon jól ellensúlyozza egymást, úgy hogy én imádtam minden együtt töltött pillanatukat.
A második kötet angol fordítása még folyamat alatt van, úgy hogy nem tudom pontosan mi lesz a történet vége, de biztos vagyok benne, hogy semmi rossz. 

5. Sakura Rico: Ookami-kun wa Kowakunai

Kötetek: 1 (2. folyamatban)
Megjelenés: 2018
Címkék: yaoi, humoros, romantikus, fantasy, állatok, iskolai élet, átváltozás

Ebben a világban "beastmen" lények élnek, akik emberi és állati tulajdonságokkal is rendelkeznek, és ha úgy tartja kedvük igazi állatalakot is képesek felvenni. A társadalom ragadozókra és növényevőkre oszlik. A ragadozók gyakran visszaélnek a képességeikkel és a hatalmuk aláhajtják a növényevőket - a legnagyobb probléma, hogy főleg szexuális értelemben - , ami miatt ma már szabályozzák a köztük lévő kapcsolatokat. Ebben a világban él, Shirou, a tisztavérű farkas, aki farkas létére meglepően jámbor és oda van a cuki kis dolgokért. Így próbál közelebb kerülni a nyúl Usamihoz, aki azonban fél tőle és egyáltalán nem kér belőle. Majd kiderül, hogy Usamit sok ragadozó zaklatja, ezért Shirou úgy dönt rajtatartja a szemét, hogy megvédje, ha szükséges, pedig talán ő jelenti Usamira a legnagyobb "veszélyt".

Bájos, humoros, és nagyon aranyos az egész történet. A szereplők pedig az állatalakjukban igazi kis pihe-puha szőrmókok. Csak ajánlani tudom azoknak, akik szintén szeretik az állatfüles, szőrmókos történeteket.
Második kötet is készült Ookami-kun wa Hanasanai címmel, ami még angol fordítás alatt van, illetve van egy spin-off történet is, Thoroughbred wa Nabikanai manga, ami az oroszlán Shishidou és a ló Shiba kapcsolatáról szól.

4. Yusen Atsuko: Dekoboko Sugar Days 
 
Kötetek: 1 (befejezett)
Megjelenés: 2018
Címkék: yaoi, humoros, iskolai élet, romantikus




Yuujirou Matsukaze közeli barátok Rui Hanaminnal, amióta kisgyerekek voltak. Abban az időben még Yuujirou volt a nagyobb, ő vigyázott az imádnivaló, lágyszívű barátjára. De mint kiderült, Yuujirou gyermekkori álma végül túl naggyá vált ahhoz, hogy kezelni tudják - vagy inkább túl magassá! Több mint hat láb magasságával a vidám és boldog-szerencsés Rui tornyosul immár leendő védője fölé... és még mindig fogalmam sincs róla, hogy Yuujirou gyerekkoruk óta  szerelmes belé!
A yaoi történetekben az esetek nagy többségében egyértelmű, hogy ki a az uke és ki a seme karakter. Ebben a mangában viszont jócskán meglepődtem a felálláson. Bár ahogy mondani szokták, nem a méret a lényeg, Yuujirou és Rui párosa pedig tökéletesen működött együtt. Aranyosak voltak, hogy titkon mindketten éreztek valamit a másik iránt, de nem merték bevallani, sokat őrlődnek, de végül sikerül révbe jutniuk, és végül Yuujirou alacsony termete sem fog számítani.




3. Norikazu Akira: Hachimitsu Darling

Kötetek: 1 (befejezett)
Megjelenés: 2008
Címkék: yaoi, humoros, romantikus, korkülönbség

Chihiro célok nélkül sodródik az életben, lánytól lányig, amíg egy nap elhagyott cicát talál egy dobozban. Gyorsan beleszeret a kicsi Shiroba, és hamarosan el sem tudja képzelni az életét nélküle. Egy este Chihiro megállapítja, hogy Shiro megbetegedett. Miközben kétségbeesetten keres egy állatkórházat, Kumazawaba botlik, egy helyi állatorvosba, aki segít neki kezelni Shirot. Figyelve Kumazawa ténykedését, Chihiro rájön, hogy meg akarja tanulni az élet értékét, és arra kéri Kumazawat, hogy vegye fontolóra az állatorvos klinikára történő felvételét. Kumazawa beleegyezik a dologba, de csak mint házvezetőnőt hajlandó alkalmazni Chihirot. Végül megtalálja-e Chihiro az életcélját, vagy valami sokkal komolyabb dologra bukkan jóképű állatorvos oldalán?

Többször újra olvasott kedvencem ez a mangakától.
Semmi extra, csak két férfi véletlenül találkozik, aztán az egyik segít a másiknak és összeköltöznek, majd szépen egymásba szeretnek. Nagyon aranyos az egész, jó poénokkal, és cuki medvés-macskás chibi fejekkel. :D
Kumazawa sensei pedig wááá *-* 


2. Ueda Aki: Koi ga Ochitara 

Kötetek: 2 (folyamatban)
Megjelenés: 2018 -
Címkék: yaoi, humoros, romantikus, korkülönbség

A Yuuki Isenek rossz ízlése van a férfiak terén. Legutóbbi barátja egy nyilvános kiabálási során szakít vele, és amikor épp vigasztalja magát, egy pár fehérnemű esik rá a fenti lakásból. Az eldobott gatya tulajdonosa, egy Hishimoto nevű férfi, akit Ise egyszerűen nem tud figyelmen kívül hagyni, és végül segít neki, hogy behozzák az ablakon keresztül a férfi többi fára eső ruháját. 
Később Hishimoto bevallja, hogy sokat gondolt Isere, és csak ürügyként használta a kiesett ruhákat, hogy közelebb kerüljön a férfihoz. Hishimoto ezután még flörtölni is kezd vele, és megkérdezi, érdekli-e Iset az idősebb férfiak?!

Szép történet, nagyon jó karakterekkel. Szeretem Hishimotot, ahogy próbálkozik és a tenyerén hordja Yuukit, aki egyre kevésbé képes ellenállni neki. Yuuki nagyon szerencsétlen a pasik terén, és olyan jó látni, amikor végre rájön, hogy most már neki is kijut a jóból.
A grafika is remek, a csókjelenetek kifejezetten intenzívre sikeredtek.


1. Sakyou Aya: Kuroneko Series


Kötetek: 8 (befejezett)
Megjelenés: 2012 - 2017
Címkék: yaoi, fantasy, romantikus, humoros, állatok, átváltozás

Shingo egy vérmacska, aki képes fekete macskává változni, és bárkivel hajlandó együtt aludni, akinek a kinézete és teste tetszik neki. Egészen addig, amíg a sors össze nem hozza a híres színész Kagamival, aki mindenestül akarja magának Shingot. Nem is könnyű megszabadulni tőle, és ami legfontosabb, teljes mértékben tisztában van Shingo titkával, hisz ő is egy a vérmacskák közül, egy igazi leopárd...

És végül elérkeztünk az első helyezetthez. A sorozatot már a megjelenése óta követem, vagyis pontosabban az angol fordításai óta és azóta imádom. Sakyou Aya stílusát, a történetet, a szereplőket, mindent. Shingo és Kagami párosa tökéletes, egyszerűen nem lehet megunni őket.


Ők lettek tehát az én Top 10-es jelöltjeim. De mint fentebb írtam, ennél sokkal több kedvencem van, és ez a lista nem azt jelenti, hogy megfeledkeztem volna róluk. Sőt egyre inkább érzem, hogy fogok még a témába illő bejegyzést hozni, talán nem is olyan sokára.

Remélem tudtam olyat mutatni, ami felkeltette az érdeklődéseteket, és majd elfogjátok olvasni egyszer. Vagy esetleg van már olyan, ami a ti Top 10-es yaoi listátokon szerepel? 

Köszönöm, hogy velem tartottatok!









2 megjegyzés:

  1. Névtelen4/24/2020

    Nagyon szuper lista, köszi! :D Jópárat már én is ismertem, legalább név szerint, ha a történetet nem is, de kaptam azért 1-2 jó ötletet, hogy miket olvassak legközelebb. Egy kérdés viszont: esetleg yaoi webtoonokat is szoktál olvasni?:) Én most azokra kaptam rá nagyon, és vannak borzasztó jók.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy találtál olyat, ami érdekelni kezdett! ^^
      A yaoi webtoonokon pont mostanában kezdtem gondolkodni, hogy megismerkedem velük. Egyet olvastam eddig, a címe Lover Boy, a szerző Zec. A történet és a grafika is nagyon tetszett.
      Tudnál esetleg ajánlani párat? Rájuk néznék akkor :)

      Törlés