2020/04/28

Linda Rodriguez McRobbie: Botrányos hercegnők - Women's History Month V.



Kiadó: General Press kiadó
Magyar megjelenés: 2014
Oldalszám: 320
Formátum: keménytáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyű 
Eredeti cím és megjelenés: Princesses Behaving Badly: Real Stories from History - without the Fairy-Tale Endings, 2013

Egyszer volt, hol nem volt... volt egyszer egy Linda Rodriguez McRobbie nevezetű hölgy, aki hiteles történelmi munkát szeretet volna írni, de ez sajnos nem sikerült neki. A próbálkozása ennek ellenére értékelendő, mert összességében egy olvasmányos könyvet hozott össze.


Kutulun, mongol hercegnő
A szerző a bevezetőjében a Hercegnő-kultuszhoz való viszonyával indít. Linda Rodriguez McRobbie egyetért azzal, hogy a hercegnős mesék rossz értékrendet közvetítenek a kislányok felé. Hisz a lányok csak azt látják ezekben a történetekben, hogy van a szép ruhában parádézó királykisasszony, aki bajba kerül, majd jön a jóképű herceg és megmenti. Aztán ásó, kapa, nagy harang. Ezekben a történetekben a hercegnő mindig gyönyörű és karcsú, tehát a kislányok fejében rögtön elülteti a testképzavart, a srácok közül pedig csak azok jöhetnek majd számításba, akik helyesek, izmosak, no meg pénzesek. Mindezzel szemben pedig ott a valóság, amivel felnőve szembesülünk, többek között a kemény munkával - ergo az élet nem csak szép ruhákból és éneklésből áll -, és hogy a herceg nem jön csak úgy megmenteni minket. Közben a média mégis azt sugallja, például Kate Middleton esetén keresztül, hogy a Tündérmese mégis lehetséges.

Mindezekre válaszul Linda Rodriguez McRobbie megírta a Botrányos hercegnőket, amivel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a hercegnőnek lenni nem akkora főnyeremény. Árulás, őrület, gyilkosság és halál kísérte a történelem során ezeknek a könyvben összeválogatott nőknek az életét, ami mi sem áll távolabb a mesék által közvetített Happy End-től.

Az ötlet nagyon jó volt, a kivitelezés már nem annyira. Bár nagyon olvasmányos volt a kötet, elégé messze állt attól a hiteles történelmi írástól, amit Linda Rodriguez McRobbie szeretet volna. Ugyan a kötet végén szerepel egy komplett irodalomjegyzék, ami piros pont, így ha valakit még jobban érdekelni kezd a téma, van kiindulási pontja, hogy mely könyveket érdemes keresnie. De még jobb lett volna, ha az adott hivatkozás lábjegyzetben is szerepel, mert így fogalmam sincs, mennyi a szerző önálló gondolata, és mennyi az, amit csak szimplán átmásolt a megadott irodalomból.
Marie Antoinette osztrák hercegnő,
 francia királyné
A forrásokból keveset használt, azokat is csak egyoldalúan és a legszaftosabbakat választotta ki. Ritkán állít párhuzamba és csupaszítja le a felhasznált beszámolókat, ez pedig azt hozza magával, hogy tényként közöl olyan megjegyzéseket, amik igazából csak pletyka szinten létezhettek még az adott korban is. Viszont ettől marad izgalmas, ami a laikus közönség figyelmét leköti, nekem aki történelem szakon végeztem és egy komolyabb műre számítottam, viszont csalódás volt.
Ezek ellenére én is találtam benne olyan személyeket, akikről eddig nem hallottam, és a könyvben szereplő rövid életrajzuk felkeltette annyira az érdeklődésem, hogy későbbiekben komolyan utánuk fogok nézni. Ilyen volt pl. Kutulun a mongol hercegnő, Pi-jang kínai hercegnő, vagy Caraboo az álhercegnő.

Ami pedig a Hercegnő-kultuszt illeti... Jómagam sem Csipkerózsikáért vagy épp Hamupipőkéért rajongtam, de szerettem a történeteiket. És attól, hogy többször láttam bármelyik mesét, nem hiszem, hogy "torzulás" következett volna be bennem, akár a testemet illetően, akár olyan értelemben, hogy csak egy erős férfi háttérmunkatársaként tudom elképzelni magam. Bár a mai huszonegyedik századi szemmel nézve a hercegnős mesék elégé másfajta női szerepet közvetítenek, főüzenetük változatlan: higgy az álmaidban és igyekezz valóra váltani őket. Ezzel pedig nem hiszem, hogy gond lenne.

A könyvet olyanoknak ajánlom, akiket ugyan nem túl mélyre hatóan, de érdekelnek híres történelmi személyiségek - főleg nők - és szívesen olvasnak az életútjukról.

Ezzel pedig hivatalosan is véget ért a Women's Month History kihívásom. Érdekes élmény volt, bár éreztem, hogy a kiválasztott öt könyvvel kicsit túlterheltem magam és ezért nem is tudtam teljesíteni egy hónapon belül. Ez egy fontos tanulság számomra, de örülök, hogy részt vettem az eseményen. Jót tett a tudásomnak és a várólistám is csökkent általa. ^^


Köszönöm, hogy velem tartottatok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése