2019/09/12

Timothy Snyder: A ​zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból


Kiadó: 21. Század Kiadó
Magyar megjelenés: 2017
Oldalszám:174
Formátum:puhatáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyű
Eredeti cím és megjelenés: Timothy Snyder: On Tyranny, 2017

Ez a könyv első sorban az amerikai néphez kíván szólni, és csak másod sorban mindenki máshoz. Mégis pontosan meg tudjuk érteni mi is, akik a második kategóriába tartozunk, hogy mire gondol.
Erősen reflektál Trump elnökké választására, az Ukrajnában történtekre, és úgy egyszerűen arra, ami három éve és jelenleg is a kelet-európai régióban zajlott/zajlik. Félelmetes, hogy mennyire jól látja a helyzetünket. Kíváncsi vagyok mi lenne még benne, most hogy a briteknél Boris Johnson lett a miniszterelnök, hisz a kis könyvecskében a Brexit is szóba kerül. 

Remek összefoglaló, megmutatja mik azok a jelek, amik alapján tudhatjuk, hogy az országunk rossz irányba tart, és hozz példákat arra vonatkozóan, miként tudunk ezeken változtatni, miképp tudunk helyesen cselekedni.
Összetettem a két kezem, hogy végre valaki nem az ókori példákkal jön, hanem a nem is olyan régmúltban történtekből merít. Mert igenis a világ történelem, az országunk történelme nem ért végett 1989-ben. Csak egy új fejezet kezdődött, de sok politikus és sok politikai irányzat nagyon is a régi, akiket és amiknek a szabályait megismerhetjük a múltunkból és kivédhetjük őket.
Gimnáziumban kötelezően kellene elolvasni és értelmezni ezt a könyvet. Mert szomorú módon sok pont – pl.: Hogyan viselkedjünk egymással? Hogyan ne hagyjuk, hogy az internet behálózzon minket a hazug híreivel? – már egyáltalán nem magától értetődő, és nem csak a fiatalok számára.
Minden esetre ez könyv pár évig még biztosan aktuális lesz, utána megkérném a szerzőt, hogy bővítse. Mert fontos, hogy legyen egy ilyen könyv a könyvesboltok, könyvtárak polcain. És addig örüljünk még ott van és nem tiltották be.

"Kizökkent az idő; ó kárhozat!
Hogy én születem helyre tolni azt.
No,jertek együtt." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése