2020/10/26

Danny Fingeroth: A hihetetlen Stan Lee

 

Kiadó: HVG Könyvek
Mag
yar megjelenés: 2020
Oldalszám: 408
Formátum
: keménytáblás
Sorozat
: -
Beszerezhetőség:
könnyű

Eredeti cím és megjelenés:
Danny Fingeroth: Marvelous Life: The Amazing Story of Stan Lee, 2019


A két korábbi Stan Lee életrajz könyv mellé - Stan Lee-Peter David: Fantasztikus életem, Bob Batchelor: Stan Lee - idén megjelent egy harmadik is, amelyet a nagy képregény alkotó egyik közvetlen munkatárs, Danny Fingeroth írt meg.

Danny Fingeroth az 1970-es évek végén csatlakozott a Marvel csapatához, mint Larry Lieber - Stan Lee öccse - asszisztense. Később pedig olyan jelentős képregényeken dolgozott íróként, mint a Bosszúállók, Daredevil vagy a Vasember.
Szó szerint közel volt a tűzhöz, így a képregényes világ sok jelentős pillanatát átélte, ebből következően pedig sok jelentős alakjával is kapcsolatban volt, mint például a legendás Stan Leevel is. A nagy események mellett azonban sok kicsinek is  a tanúja volt, így olyan bennfentes információkat tár elénk a könyvben, amikről mi kívülállók, másképp talán sosem szereztünk volna tudomást. Nem beszélve a rengeteg interjúról, amelyeket ismeretségi hálózatának köszönhetően tudott elkészíteni, és amelyeknek részletei szerepelnek is a könyvben.

A kötet sokban nem különbözik a korábbi két másik megjelent munkától - hisz a bemutatott életút ugyanaz -, mégis azokhoz hasonlóan sikerült egyedi módon elmesélnie Stan Lee kilencvenöt évét.
Újdonsága, hogy egy sokkal érzelmesebb vonalat követ a könyv. A szerző nagy hangsúlyt fektetett Stan Lee személyes és munka kapcsolataira, és nem félt elemezni azok oda-vissza viszonyát. Mondjuk az érdekes volt számomra, hogy amíg Stan Lee még fiatalon, és nőtlenként élt, Danny Fingeroth elég mélyen belement a barátnői névsorába, sőt abba is hogy hol és kivel veszítette el a szüzességét a képregényalkotó, amivel személy szerint nem tudtam mit kezdeni. Viszont a Joan Boocock-kal kötött házassága után feltűnően kerülte a családi viszonyaival kapcsolatos összes megjegyzést, egészen a kötet végéig, ahol arról írt, hogy a lánya JC vette gondozásba idős apját.
De ha már emberi kapcsolatok, akkor a Jack Kirbyvel és Steve Ditkoval folytatott vita sem maradhatott el, amit a korábbi életrajzíró Bob Batchelorhoz képest nem félve, hanem minden oldalról alaposan körül járva írt meg
Danny Fingeroth. Bemutatva, hogy a képregényalkotás folyamata mennyire összetett, olykor kusza volt - talán a mai napig az is egy kicsit - és mennyire nehéz elválasztani egymástól az író és rajzoló munkáját. Ma már képtelenség megmondani, hogy annak idején ki mennyi munkát és kreativitást tett a Marvel karaktereibe, hisz ezt csak azok tudják, akik akkor ott voltak és részt vettek a folyamatban, Danny Fingeroth pedig bölcsen azt is vallja, hogy mindenkinek jár az elismerés, aki hozzá tett valamit ehhez az univerzumhoz. De azt még ő is kiemeli, hogy ha nem is Stan Lee érdeme volt egyedül minden, szerkesztőként és merész ötletelőként mégis ő volt az a figura, aki rábólintott a dolgok menetére és összetartotta a Marvelt még a legkilátástalanabbnak tűnő gazdasági helyzetekben is.

 

 

Ami különösen tetszett a könyvben, hogy a szerző milyen érzékkel fonta össze Stan életét a huszadik század fontos történelmi eseményeivel. Bár a képregény történelmet annyira nem magyarázta túl - ez esettben úgy éreztem azt feltételezi a szerző, hogy mindenki nagyon képben van és ezért nem is kell erről sokat beszélni -, de jó rálátással mutatta be a Nagy gazdasági világválság és a Második világháború során felnövő "mindent túlélő nagy öregek"  és az 1950-60-as évek "baby boomer" generációja között fellépő különbségeket, főleg az utóbbiakra helyezve a hangsúlyt, hisz annak tagjaként pontosan tudta mennyire erősen és mennyire másképp hatottak rájuk a képregények világa.
Viszont egy kicsit hajlamos volt ide-oda ugrálni az időben, ami engem zavart olvasás közben, és így elvett a gördülékeny haladás ritmusából.

1963-ban megkezdődött a "képregények Marvel-korszaka", ahogy Stan Lee meghirdette, és ez valóban a mai napig tart, ezzel a nagydumás bajszos-szemüveges figurával az élen, akinek a neve örökre összeforrt a Marvellel. Neki, illetve társainak a kultúrára ható munkásságáról még mindig lehet mit elmondani és kell is mit elmondani.

Összességében szívesen olvastam ezt a könyvet, csak a jogi viták tárgyalásánál kalandozott el néha a figyelmem. De a végére úgy éreztem, ismét bővült a tudásom a képregények világáról.

Aki kedveli Stan Leet és a Marvelt, az biztosan megtalálja a számításait ezzel a könyvvel.

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése