2022/05/09

Lia Celi: Tizenkét ​pillangó


Kiadó:  Corvina kiadó
Magyar megjelenés: 2021
Oldalszám: 216
Formátum: keménytáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyen  itt rendelhető
Eredeti cím és megjelenés:
Quella sporca donnina, 2020


Tizenkét nő. Tizenkét prostituált különböző évszázadokból. Árulták a testüket, de sokkal többek voltak egyszerű szajháknál. Okosak, ravaszok, szépek és erősek voltak, az első nők, akik olyan időszakokban tapasztalták meg az önállóságot, amikor egy nő csak egy férfi fennhatósága alatt létezhetett.


Ha a történelem nagyítóján keresztül vizsgáljuk a nők helyzetét, akkor rögtön láthatóvá válnak azok az egyértelmű korlátok, melyek közé be voltak szorítva. Évszázadokon át csak a férjhez menés, gyermekszülés volt az egyetlen életút számukra. Ez alól csak királynők és néhány nemesi származású asszony képezhetett kivételt, de még nekik is kemény meg kellett küzdeniük ezért. A XX. századtól pedig a tudós nők vívhatták az önállóságért folytatott harcot, mikor a konvenciókból kitörve a tanulásnak, a tudománynak szentelték életüket. Róluk szokás megemlékezni.

Pedig volt egy másik út. Egy sötétebb, talán megalázóbb, de kétségtelenül gazdagsághoz és az áhított önállósághoz vezető út. Amelyről azt tanítják, hogy bűn és ez olyan keményen bélyeget égetett az emberiségbe, hogy a mai napig nem szívesen beszélünk róla. Róluk. Ők a kurtizánok, a szajhák, a kurvák. 

Bár nem beszélünk róla, de mégis csak a világ egyik legősibb mestersége. Talán már azóta létező dolog, hogy az emberiség tudatára ébredt. És bármennyire nem vettek tudomást e mesterség űzőiről, néha olyan hatalom összpontosult a kezeik között, hogy emberek, sőt országok sorsát tudták befolyásolni. (Ez most nagyon pajzán leírás volt :D)


Lia Celi tizenkét rendkívüli nő életútján keresztül mutatja be könyvében , hogy milyen sokoldalúak voltak a különböző korszakok örömlányai. Költők voltak, kardforgatók és filozófusok. Ők sminkeltek először, hordták a legmerészebb divatot és éltek igazi szexuális életet. Nem féltek beinteni az aktuális karhatalomnak, vagy épp bátran életet menteni. Tetteik a Bibliában kaptak helyet, vagy épp legendákká váltak, akiknek szobrai előtt ma is tisztelettel adózunk.  De ahogy mindennek, ennek is meg kellett fizetni az árát.

A nagyságból persze nem mindenkinek jutott ki. Ahogy Lia Celi is felhívja rá a figyelmet, sokan elsorvadtak ezen a pályán. Mint mindent, ezt is ésszel kell csinálni, okosan, mert csak akkor lehet kiemelkedni és idővel hátra hagyni. Ahogy a tizenkettő közül is akadt aki férjhez ment és tisztes feleség lett, mást az igaz szerelem utáni sóvárgás tett tönkre, megint mások pedig örökre a pályán maradtak és kiélvezték minden lehetőségét. 

Könnyed stílusban, kellő humorral megírt keménytáblás könyv, amely jó szórakozást nyújthat minden történelem iránt érdeklődő személynek. Nagyon szerettem olvasni. Izgalmas volt és informatív. Rávilágított, hogy a nőtörténelemnek foglalkoznia kell ezzel a "sötét oldallal" is, mert ez is fontos, ez is hozzánk, nőkhöz tartozik, és egy kurtizánnak is köszönhetünk annyit, mint egy uralkodónőnek. Még ha elsőre ez nem is olyan szembetűnő. 

Főleg, hogy bizonyos nőket, akik zsidókat mentettek a náci uralom ideje alatt, csak azért nem ismer el "csendes hősként" a német állam, mert foglalkozásukat nézve, prostituáltak voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése