2022/01/17

Robert E. Howard: Kull ​király és az ősök


Kiadó:  Delta Vision Kft.
Mag
yar megjelenés: 2011
Oldalszám: 424
Formátum: puhatáblás
Sorozat
: Mesterművek: Klasszikusok
Beszerezhetőség: a kiadótól rendelhető itt

Eredeti cím és megjelenés: - 


Conan, a barbár sokaknak ismerős lehet. A legendás harcos alakját korábban Arnold Schwarzenegger személyesítette meg a filmvásznon, jóval később pedig Jason Momoa formálta meg a vad kimmériai barbárt. De azt kevesen tudják róla, hogy először ő is az írott világban bukkant fel hamarabb.

  

Robert E. Howard (1906-1936) amerikai szerző a fantasy irodalom klasszikusa. Ő hívta életre a kard-és boszorkányság (sword & sorcery) irányzatot, olyan nagyszerű hősöket teremtve, akik a maguk egyszerűségében vívták csatáikat a az embereken túlmutató erőkkel szemben. Rengeteg novellaciklus, novella töredék, vers, világleírás maradt az író után, és biztos vagyok benne, hogy ha saját korában megbecsültebb és nem adja fel ideje korán az életet, egy elképesztő könyves univerzumot hozhatott volna létre.
Conan filmesvilága mindig is a szívem csücske volt, ezért szerettem volna megismerkedni Howard munkásságával. De ahelyett, hogy rögtön Conan történeteit vettem volna kézbe, úgy éreztem ildomosnak, hogy teljesen a kezdetekhez nyúljak vissza, és a szerző legelső próbálkozásaitól kísérjem végig a munkásságát. 

A Delta Vision kiadó méltó módon kezeli Howard munkásságát, Mesterművek sorozatukban négy kötet is helyet kapott a szerző novelláival, ebből a legelső a Kull király és az ősök - Conan testvérei I

 

A kötet három részre tagolható.
Az első szakasz a Hajnalkor alcímet kapta, amely a szerző prehisztorikus novelláit tartalmazza.
A kőkorszakban járunk, ahol a Am-ra, a vadász történetein keresztül ismerhetjük meg a cro-magnoni ősemberek küzdelmét a vad Neander-völgyiekkel. Nekem a Lándzsa és agyar a személyes kedvencem innen, amiben még Ga-nor, egy barlangfestő férfi és a belé titkon szerelmes fiatal lány, A-aea kalandját követhetjük végig. Ezt már évekkel korábban olvastam, és olyan hatást gyakorolt rám, hogy saját novellát is írtam a történet kapcsán, amivel aztán különdíjazott lettem egy novellaíró pályázaton. ^^
Ezután elérünk az atlantiszi barbár Kullhoz, aki fiatalon arról álmodik, hogy a hatalmas és erős Valúzia királyává válhasson. Ez be is következik, de  a korona megszerzése után olyan gonosz ármányok és olyan ősi iszonyat várja, amire egyáltalán nem számított. Hozzá köthető a A kígyó jegyében című novella, ahonnan gyakorlatilag a kard-és boszorkányság alműfaj megszületését lehet számítani. Kull az  barbár, aki a maga egyszerűségében válik egy elvileg fejlettebb, kifinomultabb társadalom vezetőjévé, de pont ez az egyszerűsége adja meg tisztánlátását, és ezzel, valamint a benne lakozó még zabolázatlan erővel képes felvenni a harcot egy a feledésbe homályába merült ősi vallás mágikus papjaival. A rövidebb történetekben azonban már filozofikusabb, az emberi lét kérdéseit feszegető témákat is felvett a szerző. Nagyon tetszett Kull és Lándzsás Brulle, a pikt harcos barátsága, mely korszakokon átívelő, és jól hozzák a harcos duókra oly jellemző humort vagy éppen az egymásért végsőkig harcoló bajtársiasságot. Ebből a ciklusból A skorpió oltára, A bárd jogán és A Csend Koponyája nyerte még el különösen a tetszésem.
Végül pedig megismerhetjük James Allisont, a texai nyomorékot, aki álmaiban újraéli korábbi életeit, amikor még az ősidőkben félelmet nem ismerő nagy harcos volt. Jack Londontól  A kóbor csillag elolvasása óta a reinkarnáció, az újra megélhető régi életek témaköre benne van az érdeklődési zónámban, Howard pedig pontosan ezt a sémát követi ezekben a novellákban. Valószínűleg az említett Jack Londontól is meríthette az ötletet. Az 1930-as években különösen kedvelt elfoglaltság volt az okkultizmusban elmélyedni, a médiumok és hihetetlen elképzeléseik az emberek ősi múltáról elég nagy érdeklődésre tartottak számot. Ebből  a csoportból A Féreg völgye fogott meg a legjobban, amely gyakorlatilag egy újra mesélt Szent György és a Sárkány történet, még jóval az emberi emlékezet előtti időkből.

Bár kiemeltem néhány novellát, de azt mindenképp le kell szögeznem, hogy a könyv tartalma összességében megfogott és bármit szívesen újra olvasok belőle.
A legrosszabbnak talán a befejezetlen töredékeket mondanám, de azok is csak azért idegesítettek, mert izgalmasan indultak és zavar a gondolat, hogy sosem fogom megtudni, milyen befejezést szánt nekik Howard.
A történet előtt található kommentárokat imádtam. Rengeteg plusz háttér információt megosztottak a szerzőről és az egyes történetek keletkezéséről, arról, hogyan működött akkoriban a fantasy irodalom. Howard világépítése pedig vitt magával, a Néhány szó Atlantiszról és A hybóriai kor novellákban szereplő fejtegetéseit még el tudtam volna olvasni jó darabig. A kötet végén szereplő térkép pedig külön megörvendeztette a lelkem.

Robert E. Howard-dal való megismerkedésem tökéletes sikerrel zárult, és már várom, hogy folytassam közös utazásunkat.

 Köszönöm, hogy velem tartottál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése