2022/01/31

Candace Rose Rardon: Teaivók zsebkönyve

 

Kiadó:  Corvina kiadó
Magyar megjelenés: 2021
Oldalszám: 172
Formátum: keménytáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyen  itt rendelhető
Eredeti cím és megjelenés: Stuff Every Tea Lover Should Know, 2020



Hatalmas teaimádó vagyok, így amikor megjelent ez a kis könyvecske tavaly, nagyon megörültem neki. Az olvasását azonban erre a hónapra halasztottam, ugyanis január a hivatalos Meleg Tea Hónap - National Hot Tea Month - és 2022-ben ennek a kötetnek az elolvasásával szerettem volna ünnepelni. ^^

Mielőtt rátérnék arra, hogy összefoglaljam nektek ennek a zsebkönyvnek a lényegét, engedjétek meg, hogy néhány mondatban kitérjek arra, honnan is ered a teaimádatom és mit is jelent számomra ez az ital.

Gyerekorom óta minden reggelt egy bögre forró teával kezdek, amit régen a szüleim, ma már pedig én készítek el magamnak. Még nyáron is melegem iszom a teát, mert egyszerűen így esik jól, ráadásul a "hideg" szó valahogy nem illik össze a fejemben ezzel az itallal. 
A tea, bárhol is fogyasztom, mindig az otthonomra emlékeztet, az ebédlőasztalnál vagy épp a nappaliban ülve folytatott hosszú beszélgetésekre a családdal, a közelükben érzett szeretetre és biztonságra. Vagy éppen arra, hogy a szobámban iszogatom egy jó könyv társaságában vagy az ablaknál ülve mélázva.
Az egyetemi éveim alatt különböző teaházakat is felfedeztünk a barátnőimmel, amelyek a kedvenc helyeimmé váltak, és szívesen gondolok vissza azokra a pillanatokra, amikor egy kis asztalt körbe ülve dumáltunk az óráinkról és közben mindenki előtt ott gőzölgött egy kis kannában a saját maga által választott teája. A COVID alatt sajnos abba maradt ez a jó szokásunk, de egyszer szeretném folytatni,  a régiekbe visszatérni vagy új helyekre menni és új ízeket kipróbálni. 


A Teaivók zsebkönyve felnyitotta a szemem, hogy eddig milyen keveset tudtam erről az italról. Például azt, hogy mi is az igazi tea és hogy mennyi ősi teaszertartás létezik. 
A kötet pontokba szedve elmeséli nekünk a tea történelmét, ismerteti a teafajtákat, hogyan kell tárolni a teát, egyáltalán hogyan érdemes kóstolni ezt az italt.

Az olvasás élményét jópofa illusztrációk teszik szemléletessé, a keménykötése pedig nekem személy szerint tetszett, mert így sokkal tartósabb lett. 

Néhány számomra érdekes tény a könyvből:
  • Hat valódi teacsalád létezik, melyek egyetlen örökzöld növényből készülnek.
  • Az ópiumháborúkat igazából teaháborúknak kellene hívni, ugyanis nem az ópium, hanem a tea iránt megnövekedett kereslet miatt törtek ki.
  • Az ősi tea és ló útja, amely Kína és Tibet közötti kereskedelmi útvonal volt. A teát tibeti lovakra cserélték.
  • Megfelelő képzés után lehet csak bárki teaszakértő, amit ugyanúgy Sommelier megnevezéssel illetnek, mint a borok esetében. 
  • A közel-keleti népek is rendelkeznek tea kultúrával. Őket eddig inkább a kávéval azonosítottam, de kiderült hogy Törökországban a legnagyobb mennyiségű az egy főre eső teafogyasztás.

Csak ajánlani tudom ezt a kis könyvet mindenkinek, akik szeretik fogyasztani ezt az italt és szeretnének érdekességeket meg tudni róla. ^^

De ha valaki kávé vagy sör szerető ember lenne inkább, jelent meg hasonló zsebkönyv ezekben a témákban is a Corvina kiadónál.



Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése