2021/08/20

Ronald D. Gerste: Történelmet író betegségek


Kiadó:  Corvina kiadó
Magyar megjelenés: 2021
Oldalszám: 256
Formátum: keménytáblás
Sorozat: -
Beszerezhetőség: könnyen
Eredeti cím és megjelenés:
Wie Krankheiten Geschicte machen, 2019

Járványok, melyek hatással voltak az emberiség minden társadalmi szegmensére. Betegségek, melyek a döntéshozókat - uralkodókat, politikusakat - sem kímélték, és ezzel országok sorsát változtatták meg. 

 

A COVID-19 megjelenésével mi, a XXI. század emberei is megtapasztalhattuk oly sok idő után, hogy milyen, amikor pandémia söpör végig az egész bolygón. A láthatatlan ellenségtől való félelem hatására megindult a gyanúsítgatás - Amerikában számtalan ázsiai személyt ért bántalmazás, amiatt mert a vírus Kínából indult -; a lezárások, karanténba helyezések megszabták merre és meddig mehetünk; és a gazdasági életben is történtek változások. Valamint megtapasztalhattuk, hogy országok irányítói mennyire  féltek a vírustól és milyen döntéseket hoztak ennek hatására. 

Ha visszatekintünk az emberiség történelmére, láthatjuk, hogy nem ez az első alkalom, hogy világjárvány ütötte fel a fejét a Földön, de hogy mennyit is változtatott a világunkon, annak pontos mértékét csak évekkel később fogják tudni megmondani tudósok. Valószínűnek tartom, hogy egy sokadik újra kiadásban már szerepelni fog Ronald D. Gerste könyvében is, aki pont arról mesél Történelmet író betegségek című művében, hogy a különböző betegségek miként hagyták rajta nyomukat egy egész évszázadon, és terelték teljesen más irányba a kor embereit. 


A legnevezetesebb járványok - pestis, kolera, himlő, szifilisz, csak hogy néhányat említsek - mellett híres személyeket is sorra vesz, főleg német, angol, amerikai, orosz régiókból, akiknek súlyos betegsége akár egy háború kimenetelét is befolyásolta. 

A könyv nagyon olvasmányosan van megírva. Nem kell félni sem az orvosi, sem a történészi szakzsargontól, mert teljesen laikusként is kézbe vehető, és a szerző szívesen megmagyaráz mindent a szövegben. De éppen ezért inkább érdeklődőknek ajánlanám, mert azok akik komolyabban foglalkoznak a történelemmel vagy a gyógyítás a szakterületük, már nem biztos, hogy találnának benne újat. A kötet végén található Jegyzetek azonban kétségtelenül bárki számára hasznosak lehetnek, mert korrektül összeszedett és jó kiindulási alap annak, aki tovább olvasna a témában. 

Ami a legjobban tetszett azok az életrajzi áttekintések, illetve az egyes betegségek tüneteinek és a gyógyításukra tett kísérletek leírása volt. Bár az arányok elégé eltolódtak, míg a koleráról szóló fejezet kb. húsz oldal, addig a himlőre hat, az AIDS-re négy jutott. Ugyanígy meglepődtem a fejezetek szerkesztésén is. Az alcímben ott van, hogy Az ókortól napjainkig, erre az első fejezet rögtön a XIX. századba kalauzol minket III. Frigyes német császár 99 napos uralkodásának idejébe. Majd ez folytatódik Tudor Máriával. Majd mintha eszükbe jutott volna, hogy ókort ígértek, ezért jön Alexandrosz a hódító, és innentől már megyünk szépen lineárisan sorban. 


Egy valami azonban biztosan nem tetszett: A túl sok "Mi lett volna, ha...?" kérdés. Bár Ronald D. Gerste már az Előszóban jelzi, hogy ő bizony el fog kalandozni ebbe az irányba, tehát már az elejéről tudtam, hogy számíthatok rá, mégis reméltem, hogy kevesebb arányban fog megjelenni ez a vonal és inkább a tényeknél maradunk. A szerző nagyon magabiztosan jelentette ki, hogy minden történész szeret kacérkodni a meg nem történt dolgokkal. Nos erre elmondanám, hogy a legelső dolog amivel az egyetemen a történész szakon fogadtak az az volt, hogy a tényeket elemezzük és ne azon morfondírozzunk, hogy "mi lett volna, ha...". Persze el lehet rajta gondolkodni, de az már mind csak spekuláció, alternatív történelem, és vajmi kevés köze van ahhoz ami a valóságban megtörtént. 

Ronald D. Gerste nagyon sokszor élt ezzel, főleg a politikusokról, uralkodókról szóló fejezetekben, aminek részemről semmi értelmét nem láttam.

Ezt leszámítva azonban érdekes olvasmány volt. Akadtak benne bőven újdonságok, azt pedig - persze fekete humorral - külön vicces volt olvasni, hogy korábbi világjárványok idején szinte ugyanúgy reagáltak az emberek, mint most. 

Köszönöm, hogy velem tartottál!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése